ORASE ISTORICE, TREI MANASTIRI DE SUB MERIDIONALI, DOUA PESTERI SI MUNTII RETEZAT

Orase istorice in Transilvania, manastiri sub Meridionali, doua pesteri si drumetie in Muntii Retezat

Am parcurs initial acest traseu acum aproximativ 10 ani dintr-o curiozitate personala - fiind "de la Bucuresti", intotdeauna am auzit povesti de la prietenii din Banat sau Transilvania ca nimic nu se cumpara cu zonele amintite anterior, cel putin la nivel urban. Sunt de parere ca indiferent de tara, capitala este inevitabil mai murdara si mai greu de organizat datorita unor probleme tipice, in special datorita migratiei rural - urban. Ca sa fiu sincer, la prima vizita orase gen Timisoara, Arad si Oradea mi s-au parut orase de granita semi-anoste. Dragute dar nu "wow!".

Recent am revazut zonele respective pentru a extinde si completa cu noi obiective; mi s-a schimbat parerea la refacerea traseului dupa 10 ani? Hmm...

Mai mult ca sigur are legatura cu modul de a vorbi rapid sau de a nu putea sta locului, a fi obisnuit cu stat ore in trafic si cu aglomeratia la orice pas, dar mai mult de 1-2 zile (maxim) nu vad ce ai putea face in astfel de orase. Recunosc - in ultimii ani, s-a pompat o tona de bani in orase ca Oradea si Cluj-Napoca, dar la finalul zilei tot nu pare ca ai ceva mai mult de facut decat sa "iesi pe centru" si cam atat. Nu zic ca ai o gramada de lucruri de facut "la Capitala" unde nici picati cu ceara nu ar veni unii banateni, dar pornind de la diferentele de viziune, zic ca este un traseu interesant fix din acest motiv.

Ca in majoritatea iesirilor, incerc sa creez un traseu hibrid si sa combin orasele cu natura, eventual 1-2 trasee de drumetie prin parcuri naturale.

Acest traseu va ofera ocazia sa vizitati partea nordica a Munteniei, Parcul National Retezat si, odata intrati in Transilvania, un circuit prin multe orase interesante, biserici vechi, si repere importante in istoria Romaniei.

Traseu turistic in Romania in circuit - principalele orase din nord vest

Traseu obiective turistice in Judetele Valcea si Gorj

Traseu turistic in Tara Hategului

Traseu de calatorie si obiective turistice in zona Deva Brad si Timisoara

Traseu turistic in orasele Timisoara, Arad, Oradea, Cluj Napoca, Alba Iulia, Sibiu

Ce obiective turistice am vizitat in acest traseu:

Cateva recomandari si alte cateva idei de calatorie

Datorita formei circulare a traseului, ne putem abate pentru a vizita alte zone cum ar fi: Muntii Apuseni, Orastie si cetatile dacice, in special Sarmisegetuza Regia, sau pentru o tura si mai lunga putem urcat cat mai la Nord spre Sighetul Marmatiei si de acolo spre manastirile din Nordul Moldovei. Mai avem si varianta de a iesi spre Est pentru a vizita Sighisoara si bisericile fortificate din zona Rupea si Brasov. Variante sunt slava Domnului, doar vreme frumoasa, timp, bani si energie sa fie.

Drum bun si calatorie frumoasa!

5 Responses

  1. foarte frumoase aceste locuri…dar sunt foarte multe locuri demne de vizitat in romania. pacat ca noi nu stim cum sa ne promovam turismul

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.