Turul Manastirilor din Nordul Moldovei, Bucovina, Maramures si Cimitirul vesel de la Sapanta
Mai merita sau nu sa vizitezi Manastirile din Nordul Moldovei?
Ma intreb asta pentru ca acum 25 de ani, cand eram mic, tin minte ca era un traseu ce treabuia neaparat vizitat, existand o "aura" in jurul acestei zone. Impreuna cu parintii si cu sora mea am parcurs, cu o jucarie de Tico, toata zona si, sincer sa fiu, am fost foarte impresionat de cele vazute.
Cu toate ca la prima vizita anii erau cei de "tranzitie", surpriza cea mai mare am avut-o acum 10 ani, cand am revenit in zona.
Tranzitia abia atunci incepea, de fapt, si continua si in timp ce vorbim - transformarea satului pitoresc pe care il vedem in pliante, cu case din lemn si sindrila pe acoperis intr-o asezare cu betoane vopsite portocaliu si cu tabla care imita tigla.
Aproape toate persoanele care au vizitat, in anii trecuti, Nordul Moldovei au ajuns, din pacate, la aceeasi parere: zona merita vizitata strict pentru arhitectura si istoria manastirilor si a reliefului aparte a zonei, pentru satul bucovinean mai bine rasfoiti niste ghiduri turistice din anii 70 sau vizionati niste cadre in BD la munte si la mare.
Lasand la o parte parerile pe care unii le pot socoti rautacioase, acest traseu este unu de bifat pentru ca acopera o zona a tarii incarcata cu istorie. Multe dintre manastirile pe care avem ocazia sa le vizitam au fost ctitorite de conducatori cu puternica convingere patriotica, multi dintre ei fiind inmormantati in aceste lacase de rugaciune.
Cazari, drumuri si alte cele pentru a vizita Manastirile din Nordul Moldovei
Traseul se poate mari si micsora dupa timpul avut la dispozitie, aglomeratia mare de atractii turistice pe care le ofera Nordul Moldovei poate crea o multitudine de variante de vizitare. In mare parte, zona este bine organizata atat ca retele de drumuri, cat si unitati de cazare. Datorita afluxului mare de turisti e bine sa cautati cazari din timp, iar perioada de vizitarea a zonei sa fie aleasa cu grija deoarece in jurul Pastelui si vara zona se aglomereaza foarte mult. Ne referim aici atat la numarul mare de masini pe sosele, cat si a oamenilor care vor sa viziteze sau sa faca poze atractiilor.
Mai jos aveti propunerea de Traseu la Manastirile din Nordul Moldovei si obiectivele pe care noi le-am gasit a fi interesante.
OBIECTIVE TURISTICE VIZITATE:
PROPUNEREA DE TRASEU DE VIZITARE A OBIECTIVELOR TURISTICE DIN ZONA PIATRA NEAMT – SUCEAVA SI A MANASTIRILOR DIN NORDUL MOLDOVEI
Ca punct de plecare am ales orasul Piatra Neamt, astfel ajunsi pe la pranz, avem destul timp pentru a vizita macar centrul - Turnul lui Stefan cel Mare, Biserica Nasterea Sfantului Ioan Botezatoru - ridicata intre anii 1497-1498 si ctitorita de Stefan cel Mare, Muzeul Curtea Domneasca si cel de Arta, toate fiind in apropierea Parcului Tineretului. Interesanta este si urcarea cu telegondola pe Varful Tampa de unde ne putem bucura de panorama orasului si a imprejurimilor.
Recomand sa se plece la drum devreme pentru a avea timp pentru toate. In drumul spre nord propun sa opriti la: Manastirea Varatec, Manastirea Agapia, in Humulesti vizitati neaparat Bojdeuca lui Ion Creanga, apoi, in Targu Neamt, Cetatea Neamtului. Tot aici putem gasi un restaurant sau o terasa pentru o pauza. Dupa vizita Manastirilor Sihastria, Secu, Neamt ne indreptam spre Gura Humorului unde avem ultimele doua opriri: Voronet si Humor. Seara se poate sta si in zona Gura Humorului, dar putem face un mic efort de a ajunge in Suceava, unde avem mai multe variante de cazare, iar a doua zi suntem mai aproape de urmatoarele lucruri de
In Suceava recomand vizitarea Muzeului Satului Bucovinean si Cetatea de Scaun, ambele fiind in aceeasi zona. Cu toate ca spre Manastirea Putna putem merge direct prin Radauti, eu recomand un mic ocol pentru a ajunge la Arbore. Nefiind atat de "comerciala" si deoarece zona este foarte saraca, atmosfera este una cu totul aparte, mai ales ca poti face comparatia intre acest loc modest si Putna, unde se vede ca au fost investiti mai multi bani. La Putna merita vazut si muzeul, cat si drumul pana la Chilia lui Daniil Sihastru. Dupa preferinte si oboseala puteti sa considerati ca a fost destul pentru o zi si sa va cazati in zona sau sa mergeti spre Borsa via Pasul Prislop, vizitand, pe drum, si Manastirile Sucevita si Moldovita. Daca plecati devreme si nu pierdeti vremea aiurea, intr-o zi de vara e timp pentru toate, mai ales daca aveti un numar limitat de zile alocate traseului.
Motivul pentru care va recomandam drumul pana la Borsa, era ca de aici se poate pleca, a doua zi, pana la Viseul de Sus - ne mai separa doar 30 de minute. Daca aveti vreme si va programati din timp locuri in Mocanita de pe Valea Vaserului, veti avea parte de o zi minunata, in primavara in care am fost in zona, linia era rupta din cauza unor viituri, asa ca ne-am dus spre Sighetul Marmatiei si Cimitirul Vesel. Cu toate ca este un loc de bifat, sincer nu recomand drumul pana la Sapanta, chiar nu merita timpul pierdut, Cimitirul Vesel fiind un loc pe care mi-l imaginam cu totul altfel, nu atat de aglomerat si plin de comercianti. De aici, dupa preferinte si oboseala, aveti o multime de variante de a o lua spre casa, in functie de unde vreti sa ajungeti.
Recomandari pentru vizitarea Manastirilor din Nordul Moldovei
Cautati cazare din timp, grija mare la vreme pentru ca perioadele ploioase sunt friguroase chiar si vara. Plecati devreme pe traseu pentru a avea cat mai mult timp de opriri pentru poze pe drum. In functie de modul de condus si de stilul de calatorie ales, impartiti traseul propus in mai multe etape. Cu toate ca distantele par uneori mari, atat in ore cat si in kilometri, odata coborati din masina nu avem nevoie de mult timp pentru vizitarea atractiilor turistice. Faceti un efort si mergeti cu mocanita. Atentie mare la tinuta, unele manastiri nu vor permite accesul in pantaloni scurti sau fuste mulate etc.
Pingback : Liviu Hariton » Gata concediul – II
Merita cu prisosinta sa faci traseul asta. Multe de vazut / auzit / simtit.
Pingback : Trasee de calatorie si turism in Romania » Blog Archive » O VIZITA LA ANSAMBLUL ARHITECTURAL DE LA BREBU, MUZEUL BOGDAN PETRICEICU HASDEU, MUZEUL MEMORIAL NICOLAE GRIGORESCU SI MUZEUL CINEGETIC POSADA
Sunt foarte frumoase manastirile si vizitandu-le iti dau o stare, energie aparte. Merita vizitate.
Camelia Poenaru Rm Vâlcea
Vreau sa va mulțumesc pentru postare; a fost inspirația concediului familiei noastre de anul acesta.
Ne-au plăcut foarte tare zonele parcurse, dar ne-a impresionat Bucovina. Mănăstirile, pe lângă atmosfera și frumusețea specifice, sunt adevărate oaze de istorie și arta. Merita cu prisosința sa parcurgi traseul; vei găsi astfel noi destinații pentru concedii viitoare; pentru noi una dintre ele este Borșa- Maramureș pe care nu am reușit sa o vizitam îndeajuns .