Inceput la finalul anului 2007, proiectul traseeromania.ro a incercat sa umple un gol si sa-i ajute pe cei ce doresc sa viziteze Romania.
Mi s-a intamplat si mie sa caut online detalii despre locuri sau obiective turistice de la noi si am observat, nu de putine ori, ca informatiile sau calitatea lor lasau de dorit.
Mi-a ramas in minte cum, acum mai bine de 7 ani, un cititor al site-ului punea intrebari doar despre starea drumurilor. Acest lucru mi-a spus ceva despre interesele publicul in ceea ce priveste planificarea unei calatorii, fie ea de o zi sau o saptamana. Asa ca, in toti acesti ani, traseeromania.ro a fost (si este) intr-un proces constant de modificare si de adaptare pentru a-ti oferi informatiile cele mai corecte si mai relevante.
Obiectivele turistice si atractiile din Romania sunt nenumarate si oricat de mult ai incerca sa faci un top al celor mai cele, acest lucru nu este posibil, oricum frumusetea este in ochiul privitorului. Mi s-a intamplat sa merg cu prieteni sau cunoscuti in locuri ce mie mi se pareau superbe, iar in ei trezeau mai mult dorinta de a imi ataca integritatea fizica deoarece i-am tarat atatea ore spre acele locuri.
Astfel, mi se pare mai potrivit sa las materialele foto si video realizate de mine sa iti ofere o parere despre ce este de vizitat intr-o anumita zona si sa te ajute sa decizi daca merita sau nu batut drumul pana in acele locuri.
Nu cred ca ajuta pe cineva sa inserez la fiecare atractie turistica vizitata - fie ea cladire, muzeu, manastire, statuie sau parc national - o gramada de text care poate fi oricum gasit si pe platforme mult mai bine documentate, vezi wikipedia sau ghiduri turistice in format fizic.
Nu doresc sa bombardez cititorul cu "maculatura" ci, sa il las pe acesta sa vada din mai multe unghiuri ceea ce il poate interesa, iar daca este convins ca vrea sa ajunga acolo, cu siguranta va petrece mai mult timp pentru a se documenta si despre alte aspecte ale zonei.
De ce trasee turistice si nu doar atractii in Romania?
Ideea de Trasee turistice in Romania este mult mai apetisanta decat a pune un X pe harta la care sa ne ducem si sa ne intoarcem pe acelasi drum.
Poate, limitati de timp, conditii meteo sau bani, ne multumim cu atat, dar cu siguranta avem multe alte locuri de vizitat si oameni de cunoscut in calatoriile noastre, iar aceasta este scopul calatoriilor pana la urma: diversificarea zonelor si a experientelor.
Este vorba de calatorie, nu despre destinatie.
Parcurgerea unui traseu este asemanatoare unei calatorii in cautarea fericirii: sunt foarte multe lucruri mici ce ce o construiesc.
Daca nu stim sa ne bucuram de ele, pe parcurs, odata ajunsi in punctul final al calatoriei, vom avea senzatia ca doar am bifat un lucru si nu ca ne-am bucurat de un drum sau de o reusita.
Poate asa este, dar tocmai acesta este scopul - cu cat aveti mai multe variante de atractii turistice pe care sa le luati in calcul, cu atat va veti putea customiza traseul dorit.
In functie de stilul fiecaruia, puteti porni de la o propunere de traseu, sa gasiti apoi o cazare in zona respectiva si sa va bucurati de-a lungul a mai multor zile de liniste si de vizitarea, in ritmul propriu, a obiectivelor din apropiere.
Trasee hibride de calatorie: Natura + Orase = Dragoste
Pasiunea pentru zonele din natura, in detrimentul oraselor ma provoaca sa gasesc solutii de imbinare ale celor doua laturi ale mediului inconjurator.
In natura putem parcurge trasee de drumetie in parcuri naturale si in zone unde ne simtim umili si mici, sa ne relaxam, iar la final de zi, obositi si prafuiti, sa fim recunoscatori pentru un pat si ceva de mancare. Dar continuandu-ne calatoria noastra, odata intorsi in orase, putem aprecia si lucrurile de aici si realiza cat suntem, de fapt, de norocosi.
Susteinabilitate in calatoriile noastre
Nu vreau sa intru in discutii despre “cum e” pentru ca in orice loc de pe glob exista loc de mai bine, iar in turismul Romanesc e loc de mult mai mult bine.
Tocmai aceasta este ideea de la care am plecat si misiunea acestui proiect – a face romanii sa viziteze Romania, sa cheltuiasca banii in tara, in mediul local, ajutand astfel comerciantul local sa faca un minim de profit pe care sa il poata reinvesti tot in zona sa pentru ca noi sa fim mai bine primiti data viitoare.
Ca vrem sau nu sa recunoastem, de cele mai multe ori si noi suntem de vina pentru situatia turismului din Romania. Daca atunci cand plecam de acasa noi umplem masina cu produse din supermarket, iar la cazare debarcam cu o tona de mancare, sucuri, beri si alte cele, in afara de plata cazarii nu ajutam cu nimic comunitatea. Noi trebuie sa fim cei care sa dorim sa ajutam zonele pe care le vizitam pentru ca de cele mai multe ori acei oameni au mai multa nevoie de noi acolo decat noi de ei. Cumparati de la localnici pe cat se poate si nu va comportati ca niste sefi pe plantatie, omul ospitalier nu e un slujitor.
Pe langa cele amintite mai sus, noi, la randul nostru, prin vizitele noastre si postarea pe social media a pozelor cu locurile frumoase in Romania, suntem principalii ambasadori ai turismului romanesc, ajutand la cresterea interesului turistilor straini in a ne vizita tara, ajungand astfel sa ne bucuram de conditii mai bune, la urmatoarea vizita.