CETATEA COLT – CASTELUL DIN CARPATI

Cetatea Colt, denumita si “Castelul din Carpati”, se afla in Judetul Hunedoara - Comuna Rau de Mori, localitate atestata documentar in anul 1359. Comuna se afla la 62 km de Deva si 18 km de Hateg, iar pentru acces parasim DN68 Sarmizegetusa-Hateg (spre dreapta in acest sens de mers).   Ajunsi in Rau de Mori, urmam indicatoarele spre localitatea Suseni, de unde, dupa 2 km de mers pe drumul care ajunge la partia si statiunea de schi Rausor, ajungem la baza cheilor unde pe partea dreapta avem Biserica Manastirii Colt, iar pe stanga, peste apa, Ruinele Cetatii Colt.
CETATEA COLT - CASTELUL DIN CARPATI

 
Pentru mai multe detalii accesati siteul Comunei Rau de Mori.
 

Biserica Manastirii Colt a fost ridicata in perioada cuprinsa intre sfarsitul secolului al XIV-lea si începutul secolului al XV-lea, biserica remarcandu-se prin turnul piramidal din piatra peste altar si resturile de pictura murala.  
  Biserica Colti si Cetatea Colt - Castelul din Carpati Jules Verne>
Biserica Colti si Cetatea Colt - Castelul din Carpati Jules Verne

 
Cetatea Colt, ctitorie a familiei cneziala Candea din Rau de Mori, ulterior devenita Kendefi, dateaza de la inceputul secolului al XIV-lea.

In apropierea podului, pe partea stanga cum privim (parte dreapta a cursului raului), putem observa ruinele celei de a doua curti nobiliare care a apartinut familiei Kendeffy, cunoscuta mai tarziu sub numele de “Casa vanatorilor”, unii considerand ca aceasta a fost sursa de inspiratie a lui Jules Verne pentru cartea sa “Castelul din Carpati”.

Pana la cetate se urca pe o poteca aproximativ 20 de minute, unde putem vizita una dintre cele mai bine conservate cetati medievale a zonei Hategului.
 

CETATEA COLT – CASTELUL DIN CARPATI

Biserica Colti si Cetatea Colt - Castelul din Carpati Jules Verne
Biserica Colti si Cetatea Colt - Castelul din Carpati Jules Verne

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.