MUZEUL SATULUI BUCOVINEAN SUCEAVA
Construit pe o suprafata de 6 hectare pe platoul din apropierea Cetății de Scaun a Sucevei, Muzeul in aer liber al satului Bucovinean, incearca sa reconstituie un sat traditional din zona Bucovinei. Printre obiectivele de arhitectura populara amintim biserica, scoala, ateliere de mestesugarie, crasma, gospodarii, moara, toate incercand sa reproduca cat mai exact viata intr-un sat romanesc. Adresa: Str. Cetăţii, Suceava; Web-site: http://www.Muzeul-Bucovina.ro
1. Coliba Campulung Moldovenesc | 12. Casa Ostra |
2. Casa Rosu | 13. Casa Campulung Moldovenesc (Roata) |
3. Crasma Saru Dornei | 14. Casa Campulung Moldovenesc (Nemtan) |
4. Atelier de olar Marginea | 15. Biserica si Clopotnita Vama |
5. Moara Manastirea Humorului | 16. Gospodarie Radaseni |
6. Casa Cacica | 17. Casa Dorna Candreni |
7. Fierarie | 18. Gospodarie Manastirea Humorului |
8. Casa Volovat | 19. Casa Holohosca |
9. Casa Vicovul de Jos | 20. Gospodarie Bilca |
10. Gospodaria Straja | 21. Casa Partesti de Jos |
11. Celar Moldovita |
Casa Rosu
Casa de locuit din localitatea Rosu, zona etnografica Dorna, de tip camera-tinda-camera, specific zonei montane a Bucovinei. Obiectivul, care dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea, a fost reconstruit in muzeu in anul 1922. Ultimul proprietar al casei a fost Negrea Varvara. Interioarele sunt amenajate cu obiecte decorative si utilitare specifice zonei Dornelor.
Crasma Saru Dornei
Datorita destinatiei speciale, aceasta constructie iese din tiparul obisnuit al caselor taranesti, fiind compartimentata in cinci camere si tinda. Obiectivul dateaza de la inceputul secolului al XX-lea si a fost reconstruit in muzeu in 1998. Interiorul reconstituie o crasma de la inceput de secol XX si este amenajata cu mobilier si obiecte specifice zonei Dornelor si destinatiei sale. Ultimul proprietar al crasmei a fost mos Iordache Pimen.
Atelier de olar Marginea
Atelier de olar cu doua camere si “plecatoare” pe doua laturi, din localitatea Marginea, zona etnografica Radauti. Sub plecatoare este construit cuptorul de ars ceramica. Ultimul proprietar al atelierului a fost Moldovan Gavril.
Moara Manastirea Humorului
Moara de apa pentru macinat grau si porumb din localitatea Manastirea Humorului, zona etnografica Humor. Cladirea morii, datand de la sfarsitul secolului al XIX-lea, construita din piatra de cariera, adaposteste camera morarului si spatiul destinat instalatiei de macinat. La exterior, de grindei este fixata o roata cu cupe, care este actionata de apa.
Casa Cacica
Casa de locuit din satul Cacica reprezentativa pentru zona etnografica Humor. Structura casei este de tip camera-tinda-camera si camara sub plecatoare. Obiectivul datand din anul 1900, are ca element decorativ motivul antropomorf - “cap de om” la stalpii de la portita gangului si motivul zoomorf - “cap de cal” la capetele capriorilor.
Casa Volovat
Casa de locuit din localitatea Volovat, zona etnografica Radauti, de tip camera-tinda-camera cu plecatoare pe latura din spate si cu prispa de lut pe doua laturi. Obiectivul dateaza din 1860 si este construita din cununi de brane imbinate la colturi in “coada de randunica”, lutuite pe sipci si varuita. Acoperisul casei este in “patru ape” cu dranita, specific zonei etnografice a Bucovinei.
Casa Vicov
Casa de locuit din localitatea Vicovul de Jos, zona etnografica Radauti, cu doua Camere si “plecatoare” pe o latura. Obiectivul dateaza de la inceputul secolului al XX-lea, dupa o moneda gasita la temelia casei. In “plecatoarea” casei este reconstituit un atelier de linngurar, mestesug practicat in zona, cu uneltele traditionale de lucru.
Celar Moldovita
Anexa gospodareasca folosita pentru depozitarea alimentelor si a uneltelor de lucru, din localitatea Moldovita, zona etnografica Campulung Moldovenesc, cu denumirea de “klichi”. Este o constructie din secolul al XVIII-lea care ilustreaza arhitectura specifica populatiei hutule din zona de munte a Bucovinei. Ultimul proprietar a fost Hauca Ion.
Casa Ostra
Casa de locuit din localitatea Ostra, zona etongrafica Humor, de tip camera-tinda-camera, cu tinda descoperita, monumentala prin proportii si dimensiuni. Locuinta dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea si a fost reconstruita in muzeu in 1976, ultimul proprietar fiinf Nastiuc Gherasim. Locuinta este construita din cununi de barne despicate, imbinate la colturi in “cheutori” rotunde, fiind specifica zonei de munte.
Casa Campulung Moldovenesc
Casa de locuit de tip camera-tinda din localitatea Campulung Moldovenesc. Locuinta este construita din barne in sistem “cheutoare”, interiorul fiind amenajat cu cuptor cu vatra specific zonei. Casa a apartinut lui Roata Gavril si reprezinta unul din primele tipuri de casa de locuit din Bucovina.
Casa Campulung Moldovenesc
Casa de locuit, de tip camera-tinda-camera, cu doua camari pe latura din spate, foisor la intrare, gang pe doua laturi si prispa pe cele doua, fiind un tip de casa specific zonei, evoluat din punct de vedere planimetric. Locuinta este construita din barne de brad in sistem “cheutoare”, lutuita pe “pureci” si varuita.
Biserica Vama
Biserica Vama, monument de arhitectura populara, este o donatie a Parohiei “Inaltarea Domnului” din Vama de Jos. Monumentul, care dateaza din anul 1783, a fost reconstruit in muzeu in 2001. Constructia are un plan treflat clasic compus din pronaos, naos si altar, este realizata din barne de brad, cioplite la patru fete, imbinate la colturi in “coada de randunica” si este bogat ornamentata cu motive geometrice si zoomorfe.
Casa Dorna Candreni
Casa de locuit din localitatea Dorna Candreni, zona etnografica Dorna. Obiectivul este construit din barne rotunde de brad asezate in cununi orizontale si incheiate in “coada de randunica”. Constructia de tip camera-tinda, cu o camera mica reprezinta un element nou arhitectonic - foisorul de la intrare. Interiorul este amenajat cu obiecte specifice zonei Dornelor si cu inventarul de unelte folosite de barbati pentru lucru la padure.
Gospodaria Radaseni
Gospodarie din localitatea Radaseni, zona etnografica Falticeni, formata din casa de locuit, cu doua camere si bucatarie de vara. Gospodaria ilustreaza una din ocupatiile de baza - pomicultura.
Clopotnita Vama
Clopotnita din comuna Vama, zona etnografica Campulung Moldovenesc, donatie a Parohiei Vama de Jos. Obiectivul are un p;an octogonal, este construit din barne de rasinoase cioplite la patru fete imbinate la colturi in “coada de randunica”. Constructia are doua canturi, cu etajul semideschis, si este ornamentata cu motive zoomorfe.Fieraria
Constructie monocelulara din barne de brad, avand ca anexa stativele pentru potcovit caii si boii de jug. Atelierul de fierarie adaposteste forja cu vatra si foiul, butucul cu nicovala, scule si unelte specifice, precum si produsele unui atelier caracteristic inceputului de secol XX: potcoave, obiecte de uz casnic si gospodaresc, lucrate manual.Gospodarie Straja
Gospodarie traditionala din localitatea Straja, zona etnografica Radauti, formata din casa de locuit camera-tinda-camera, grajd pentru animale compartimentat cu spatii pentru viet, oi, cai si pasari si o anexa gospodareasca specifica zonei “hajul”. Hajul este des intalnit in gospodariile din regiune si este folosit in timpul verii pentru fierberea si albirea rufelor, iar in timpul iernii ca afumatoaer si loc de pregatire a grasimii animale.