Viziteaza Cazanele Dunarii – sau cum sa ai o vacanta in care sigur nu te vei plictisi
In zona Orsova am ajuns initial in trecere, in timpul turei cu motocicleta de acum cativa ani. Tot vazusem poze cu statuia lui Decebal, iar cum peripetia noastra avea o tematica dacica, trebuia sa ajungem si in Cazanele Dunarii, la statuie. Am fost impresionat placut de peisaje si oportunitatile de a petrece timpul, asa ca am revenit de cel putin 2 ori, petrecand 3-4 zile de fiecare data. Pe scurt, este o varianta fericita pentru mini-vacante cum ar fi cele de Paste sau 1 Mai, dar este si mai bine sa stati mai multe zile pentru a va putea bucura de zona. Pe larg, va povestesc imediat.
Starea drumurilor:
asa si asa, depinde de noroc. Pana in zona Cazanelor Mari am prins drum bunicel, dar spre Moldova Veche am avut parte mereu de drum foarte, foarte prost. Sper ca intre timp lucrurile s-au rezolvat.
Cazari:
Pentru toate buzunarele si pretentiile, cautati si sigur veti gasi pensiuni pe gustul vostru. Ba chiar la ultima vizita am vazut ca aparusera si ofertele all-inclusive. Noi am stat in localitatea Eselnita, fiind ceva mai linistita, Dubova este mai agitata si ingramadita. Pensiunile sunt construite una langa alta, asa ca riscul de a ragai maneaua peste gardul vecin este foarte mare. Cautati o pensiune pe malul Dunarii, e pacat sa fiti acolo si sa nu va bucurati de priveliste si de un bors savurat pe ponton.
Servicii:
Bune si rele, dupa interesul celor care au respectiva afacere. Puteti sta si o ora pana vi se ia comanda si apoi inca una pana primiti un amarat bors de peste, si ala prost. Dar poate fi si bine.
Studiu de caz:
Considerasem ca gasisem “locul nostru” dupa ce am fost de 2 ori acolo si am fost foarte incantati de servicii, mancare, curatenie, oameni. Dar, venind anul trecut dinspre Timisoara spre Bucuresti, am zis ca e pacat sa nu facem un ocol sa bagam un bors de peste la ai nostri. Din pacate, romanu’ anteprenor barosan nu are cale de mijloc si tot nu a inteles ca cel mai greu e sa pui omul la masa, dupa aceea vezi tu cum il pastrezi sau indepartezi. Ne-am asezat la masa, stiind clar ca doream, 2 borsuri de peste, o bere fara alcool si 2 cafele. Nici nu am mai cerut meniul sau intrebat de pret. Dar chelnerul a zis ca nu se poate, de la o vreme ei au doar all inclusive, nu servesc externi, dar poate-poate fac o exceptie daca platim cate un meniu complet de persoana (care era cam 70 de lei de om). Idiotenie mai mare sincer nu am auzit, mai ales ca ciorba se zarea in cazan, asa ca ne-am bagat picioarele si am plecat la Taverna Sarbului unde am platit cam la fel, dar macar am sustinut afacerea unora care se chinuie de atatia ani sa ramana in biznis, sa ofere calitate, au multi angajati si nu am auzit nimic rau despre ei, ba chiar am fost mereu multumiti.
Unde merita stat:
Orsova:
O cazare aici va ofera tot ce doriti sa gasiti intr-un oras. Daca preferati o cazare aici luati in calcul ca pana la statuia Chipului lui Decebal aveti de parcurs cam 23 de kilometri, dus doar. Totusi nu e rau, puteti face o plimbare seara pe faleza cu pulovarul legat pe spate. Sau bagati un cap la Biserica Romano Catolica care pare scoasa din seria de filme Alien. Daca aveti timp, exista si manastirea ortodoxa Sfanta Ana care nu are nimic impresionant, dar merge aruncat un ochi de verificare. Exista si un centru de informare plus, este mai bun loc sa extrageti bani de la bancomate. Gasiti supermarketuri de unde sa luati pe ultima suta mici, carnati, beri, carbuni si alte nebunii. Recomand totusi sa stai in inima actiunii intr-o localitate mentionata mai jos.
Eselnita:
Nu e cine stie ce de vazut, dar este un loc bun de cazat si plecat spre trasee in zona.
Dubova:
Fata de Eselnita, pozitionarea intr-un foarte frumos golf ii da un aer aparte, dar si preturi pe masura.
Ce merita vazut/vizitat:
Cazanele Mici si Cazanele Mari
Din masina, pe bicicleta sau pe jos (cu berea in mana), dar frumusetea cazanelor o puteti vedea cu adevarat din salupa, direct de pe Dunare.Statuia Chipul lui Decebal:
Arata bine, nu atat de bine ca in poze, dar este interesant amplasamentul. Din zona nu putea lipsi o manastire, o puteti vizita si pe ea. Vezi aici mai multe poze si detalii despre Statuia lui DecebalPestera Veterani si Pestera Ponicova:
Plimbati-va cu salupa pe Dunare si cereti ghidului sa va duca in aceste locuri. Vezi aici mai multe poze si detalii despre Pestera Veterani.Cetatea medievala Tricule (Tri-Kule)
O gasiti in apropiere de Svinita, cu aproximativ 4 km inainte de intrarea in localitate, pe partea stanga, direct in apa Dunarii. Vezi aici mai multe poze si detalii despre cetatea Tricule.Varful Ciucaru Mare
Reprezinta punctul de belvedere spre cazane si malul vecin sarbesc. Vedeti ca Dubova e cumva impartit in 2, o parte jos langa apa si o parte sus, pe un fel de podis inalt. Cum urcati si mergeti in directia Moldova Veche, veti ajunge intr-o zona de case, pe dreapta o sa fie un magazin pe care nu il puteti rata, iar mai in fata, pe stanga o sa fie o antena mare. Ehh, ceva mai inainte de aceasta antena, incepe sa urce prin padure initial mai pieptis, dupa aceea lejer un traseu frumos prin padure pana la marginea stancilor. Aici, nebunie, poze, selfiuri, aruncati peturi, lasati mucuri de tigara, ramaneti cu amintiri. Vezi aici mai multe poze si detalii despre traseul spre Varful Ciucaru Mare.
Ce e de facut prin zona?
Plimbare cu salupa
Vorbiti cu localnicii care ofera ture pe Dunare cu salupele, le gasiti numerele de telefon cam peste tot, plus in zona chipului lui Decebal este si un punct de plecare/sosire. Sau, daca pensiunea la care sunteti cazati are ponton, vorbiti cu cei de la cazare sa va cheme o barca care sa va ia direct de la cazare.Pedalati
Adusa de acasa sau inchiriata din zona, o bicicleta va permite sa va plimbati prin zona fara mare stres. Soselele nu sunt foarte aglomerata, deci puteti vedea mai intim zona si sa faceti ceva miscare care sa arda din mici si beri.Pescuiti
Doar daca aveti voie, intrebati sa nu fie cumva prohibitie.Facut nimic
O carte buna, o revista, un pahar de vin, bere, whisky sau ce prederati si stati si bucurati-va de peisaj si liniste.Enduro:
Am auzit si fazut multe drujbe de roti care faceau galagie prin paduri, deci, daca sunteti pasionat de asa ceva, sigur va puteti interesa la cei pasionati de enduro despre traseele din zona.
Drumetie:
O sumedenie de trasee incep fix din drumul asfaltat fiind marcate cu panouri unde primim informatii despre marcaje, durata etc. Totusi, faceti rost de o harta, luati la voi destula apa, o pelerina si tot ce trebuie. La urmatoarea vizita in zona o sa vreau sa fac cateva ture, in special urcare pe neck-ul vulcanul Trescovat.
Mai jos un mini clip sa va faceti o mica idee:
Recomandari:
Petreceti macar doua nopti in zona, altfel totul o sa fie pe graba. In plin sezon de vara, rezervati-va din timp altfel puteti avea surpriza sa nu gasiti nimic care sa merite, ma refer aici la pensiunile fix de pe malul Dunarii. E pacat sa stai cazat pe un deal undeva, cand poti sta fix pe malul apei de unde poti pescui sau pleca direct cu salupa. Daca vreti sa va aventurati pe traseele de drumetie Atentie! mare la vipere cu corn, ramaneti mereu pe traseele marcate, pe cat se poate mai departe de zonele ierboase sau cu grohotis unde acestea pot sta la soare. Cititi si acest articol sa stiti ce sa faceti daca sunteti muscat de un sarpe veninos, pana vine ambulanta veti avea de asteptat, plus ca este cunoscut faptul ca serul antivenin de multe ori lipseste din dotarea spitalelor noastre. Aveti la voi o pelerina de ploaie pentru ca vremea se poate schimba rapid, chiar si o ploaie de vara va poate face hipotermici. Pe cat posibil incercati sa pastrati linistea si sa nu deranjati ceilalti turisti. Lasati broastele testoase in pace si simtiti-va bine de tot ce va poate oferi zona.
Legaturi spre alte locuri din zona:
Foarte aproape este Herculane cu a sa rezervatie de hoteluri in ruina, langa este Parcul National Domogled – Valea Cernei sau, facand legatura inversa spre Moldova Veche, se poate ajunge in Sasca Montana si Parcul Cheile Nerei. La Drobeta Turnu Severin puteti vedea ciotul de picior de pod al lui Traian si lista poate continua.
Cam atat momentan despre aceasta frumoasa zona turistica a Romaniei, acesta este un articol deschis, voi mai adauga lucruri in urmatoarele vizite in zona. Daca aveti intamplari, pareri sau sugestii, lasati niste comentarii mai jos.
Foarte frumos, interesant si de ajutor (In special partea cu muscatura de sarpe) articolul!
Multumesc
Zona de campare exista? Intentionam sa mergem cu rulota si mi-ar fi de folos o informatie de la cineva care a fost si stie cum e prin zona.
Thanks a lot!
Salut! Drumul este foarte ingust iar casele localnicilor sunt fix pana in strada. In putinele locuri unde drumul national este mai lat, sunt fie parcari pentru tiruri fie loturile de teren ale localnicilor (asta daca vrei sa dormi in galagie langa sosea). Cred ca o solutie buna pentru rulota, ar fi sa vorbesti din timp cu cei care au hoteluri/pensiuni in zona si sa le ceri sa iti ofere un loc in parcarea lor, alta idee sincer nu am.