ISTORIE PRIN JUDETUL VALCEA – MANASTIRI, CULE SI TROVANTI

Istorie prin Judetul Valcea – manastiri, cule si trovanti

Mergand de multe ori spre Sibiu sau alte orase din centrul Transilvaniei, Valea Oltului a fost de cel mai multe ori drumul ales. Spre rusinea mea, in graba, de foarte putine ori am oprit pentru a vizita ceva, cu toate ca in zona Calimanesti - Caciulata avem cateva lucruri interesante, fix pe marginea soselei. Va propun sa descoperiti Judetul Valcea, indiferent ca alegeti sau nu ca punct de plecare Valea Oltului.

Din fericire, se pare ca in ultimii ani din cauza cresterii interesului in aceasta zona turistica, am remarcat ca multe hoteluri din era comunista au fost renovate dar au aparut si multe pensiuni noi pentru a oferi turistilor servicii de tratament balnear. Cu toate ca "la cazare" ne putem bucura de un cadru placut, din pacate cu greu putem spune ca ne puteam bucura unitar de o senzatie de statiune, unde, seara sa poti iesi la plimbare sau sa stai la o terasa fara sa iti fie frica ca, odata rentors in camera, nu iti va fi rau de la ce ai mancat.

Ca alternativa, traseul propus poate fi impartit in 2 etape: prima in a vizita obiectivele de pe Valea Oltului, iar restul obiectivelor din vestul judetului Valcea intr-o a doua intr-o calatorie.

Sigur, dupa un asemenea traseu turistic in judetul Valcea, vom dori sa revenim pentru mai multe zile a descoperi in mai in detaliu anumite zone vizitate.

 

Traseu la manastirile monument istoric din Judetul Valcea

 

Starea drumurilor:

Arterele principale sunt in stare pe cat se poate de buna, mare grija totusi pe drumurile forestiere ca cel spre Schitul Iezer, mai in perioadele ploioase. Aveti grija daca folositi gps-ul, va recomand sa il setati pentru a va ruta pe drumurile principale. Noi am ajuns involuntar pe cateva drumuri intre sate, care intradevar, ca distanta erau mai scurte dar fiind folosite de carute erau foarte foarte proaste, inguste, pline de bolovani si in pata/rampa.

Cazari:

Pentru toate buzunarele si pretentiile, doar ca putine la numar comparativ cu alte zone. In perioada verii cand multi turisti viziteaza zona de mai la nord, parcurg Transalpina, zona devine extrem de aglomerata, iar sansele de a gasi cazare de pe o zi pe alta sunt minime.

Servicii:

Nu va astepti la avioane si ozn-uri, dupa cum remarcam si la inceput, chiar si zone de la care am avea pretentii, gen Calimanesti – Caciulata, au fost lasate din pacate in paragina prea mult timp ca peste noapte orice potential investitor sa faca lucruri senzationale.

Propunerea mea este sa nu veniti cu portbagajul prin de lucruri cumparate din supermarket, ci pe cat se poate sa cumparati de la magazinele locale. Poate nu au cele mai cele produse, dar macar sprijiniti un pic comerciantii locali, si cu aceasta ocazie puteti intra in vorba cu localnicii pentru detalii despre drum, alte lucruri de vizita in zona etc. Nu de putine ori localnicii mi-au oferit informatii pe care nu le putem gasi in carti sau pe site-uri, plus ca interactiunea cu oameni diferiti celor din “bula” noastra, in special cu cei din mediul rural, ne fac de multe ori sa reflectam si sa intelegem altfel lumea pe care o impartim cu ceilalti.

Ce am vizitat in acest traseu in Judetul Valcea:

 

Ce ar mai fi de facut prin zona?

Pe langa vizitarea celor propuse in functie de timpul disponibil as mai lua in calcul:
Bai balneare si de soare la strandurile si Piscinele de pe Valea Oltului
Nenumaratele piscine si zone de agrement ne pot oferi un loc de relaxare si bineface pentru sanatate. Cei care sunt parinti si calatoresc cu copiii (sau nu), se pot bucura de Aqua Park Cozia, strand cu apa termala, deschis tot timpul anului. Contruirea unui astfel de complex reprezentand clar o dorinta de dezvoltare a zonei si readucerea sa la statutul avut odata.
Relaxare si gratare pe valea Valea lui Stan - Malaia
Din dreptul localitatii Brezoi, ne putem indrepta pe Drumul National 7A in directia Barajului Bradisor, si daca urmarim acelasi drum ajungem spre Voineasa - Domeniul Schiabil si Transalpina. Zona este potrivita pentru relaxare si recreere, fiind o zona foarte linistita si retrasa.
Drumetie in Parcul Național Buila-Vânturarița
Din pacate sunt genul de munti mai putin cunoscuti si umblati, dar cu siguranta veti fi surprinsi de salbaticia locurilor. Va recomand siteul oficial al Parcului National Buila - Vanturarita pentru mai multe detalii si informatii.
Drumetie in Muntii Cozia
Din Valea Oltului, de la jumatatea distantei dintre Brezoi si Calimanesti incepe traseul spre Cascada Lotrisor se poate urca in aproximativ 5 ore spre Cabana Cozia (1573m) pe traseul Gara Turnu – Curmatura la Troita (673 m) - Muntele Scortaru - Muchia Turneanu – Cabana Cozia, marcaj banda rosie.
Creasta si Varful Ursu din Muntii Capatanii
Accesul se realizeaza dinspre Valea Lotrului, o sumedenie de trasee turistice pornind din drumul national 7A. O descriere foarte buna o puteti gasi in descrierea domnului Dinu Boghez
Pedalati
Zona se preteaza foarte mult pentru acces cu bicicleta in zone frumoase si retrase. Daca nu doriti sa alegeti un loc de cazare ca tabara de baza si de acolo sa pedalati spre diversele obiective din zona, cei dornici de mai multa aventura, pot incerca sa isi creeze singuri un traseu de bikepacking.

 

Traseu turistic cu masina in Judetul Valcea la cule, trovanti si manastiri

 

Recomandari si alte idei pentru a vizita Judetul Valcea

Pentru ca timpul este limitat si nu ne putem preocupa in cel mai mic detaliu de o zona atat de mare, va rog sa vizitati pentru mai multe informatii siteurile Valcea Turistica si Turism la Ramnicul Valcea, doua siteuri foarte bine realizate, cu o sumedenie de poze si descrieri.

Drum bun si calatorie frumoasa!

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.