Pestera Veterani (Cazanele Mari ale Dunarii)
Cert e ca localnicii (care o mai numesc si Pestera din Panza Curii sau Pestera lui Maovat) isi adaposteau aici animalele in caz de primejdie si ca de-a lungul timpului a avut foarte multi locatari.
Se pare ca unii dintre ei au si-au pierdut, in perioada epipaleoliticului tarziu, niste unelete la baza pantei de sub intrarea in pestera – deci ea a fost cunoscuta din vremuri preistorice. Sa stea linistiti baietii, ca sculele lor au ajuns sigur pe maini bune!
Unii sunt de parere ca pestera a fost adancita de soldatii lui Traian, dupa cucerirea Daciei, acestia fortificand galeria de la intrare cu un zid din caramida. Fortificatiile au fost refacute in 1692, de catre generalul Veterani, de unde si numele pesterii, acesta dispunand si ocuparea ei de catre 300 de soldati si 5 tunuri care s-au tot bubuit cu turcii peste ani.
Indiferent de istorie, legende si povestiri, pestera e de vizitat, nu e ceva wow, dar accesul cu barca – care te duce cu gandul la Vietnam sau Thailanda – ii da o imagine aventuroasa care ii ridica nota.
Pentru a vizita pestera luati legatura cu barcagii care ofera ture pe Dunare in zona Cazanalor Mari. Un loc in care ii puteti gasi sigur este zona Golfului Mraconia, unde este si Statuia lui Decebal.