BRANA AERIANA, MUNTII BUCEGI, PERETELE POLICANDRULUI, CREASTA VAII ALBE, PERETELE VULTURILOR, HORNUL LUI GELEPEANU

BRANA AERIANA – CREASTA VAII ALBE – HORNUL LUI GELEPEANU, MUNTII BUCEGI

Situata in Peretele Vulturilor, Brana Aeriana reprezinta o portiune din traseul de coborare din Creasta Vaii Albe, punctul terminus a traseelor de alpinism din peretele cu acelasi nume, la Refugiul Costila. Traseul nu este unul atat de dificil din punct de vedere fizic, ci este unul mai mult “de cojones”, fiind foarte expus, o alunecare putand avea urmari “aeriene”.

Pornind din dreptul Caminului Alpin din Busteni, am urmat traseul Triunghi Rosu in directia Poienii Costila, dar l-am parasit pentru a ne indrepta spre Refugiul Costila (1690 m). Odata ajunsi la refugiu, am traversat spre stanga, pe rand, pe sub Tancul Mic, Valcelul Pietros, Valcelul Policandrului si Valcelul Stancaos pana am ajuns pe un mic tanc, punctul numit: “La Panda”.
Apoi, printre zade, jnepeni, folosindu-ne pe unele portiuni mai abrupte de cateva cabluri metalice vechi, am ajuns intr-un punct de belvedere spre Valea Alba si albisoarele din peretele Caraimanului.

Din acest loc, traseul face dreapta pe Brana Aeriana, avand fixate in stanca cabluri metalice. Odata iesiti in Vaii Albe, se urca pana la baza Hornului lui Gelepeanu pana in Platoul Bucegilor in vecinatatea Releului Costina, de unde intersectam traseul Banda Galbena: Cabana Babele – Cabana Omu, si in maxim 45 de minute suntem la Cabana Babele.

Noi am parcurs acest traseu in aproximativ 8 ore de mers relaxat. Este de preferat sa parcurgeti acest traseu cu un rucsac usor, intr-o zi cu vreme buna alaturi de o persoana care a mai fost in zona sau are experienta montana. Mai jos un video si cateva cadre din timpul urcarii noastre.

Peretele Vulturilor - Muntii Bucegi

Urcarea spre Brana Aeriana

Peretele Policandrului

Privind in jos spre Tancul Mic si Tancul Ascutit

Drumetie nemarcata in Muntii Bucegi

 Privind spre Caraiman si Valea Alba - Muntii Bucegi

 Pe Brana Aeriana prinsi de cabluri

Brana Aeriana Bucegi

 Sus, pe Brana Aeriana

 Cablurile pe care am traversat Brana Aeriana

 Pe Brana Aeriana

 Brana Aeriana, Muntii Bucegi

Traseu Brana Bucegi

Hornul lui Gelepeanu, iesirea pe Platoul Bucegilor

Platoul Muntilor Bucegi

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.