Cheile Horoabei

Primavara anului trecut, dupa o perioada de nemers la munte, am zis sa fac o nefacuta si sa merg la munte “cu ghid”. Zic “cu ghid”, va rog sa remarcati ghilimelele de rigoare, pentru ca experienta a fost cel putin “inedita”. Dar asta veti putea citi intr-un viitor articol care v-a aparea pe wiki.

Am ales traseul Cheile Horoabelor, care incepe din zona Cabanei Padina. Mergand pe DN71 Sinaia – Targoviste, veti vedea un indicator spre Cabana Cuibul Dorului si veti continua de acolo, pe un drum astfaltat recent. In conditii de iarna drumul este inchis, noi mergand primavara tarziu ar fi trebuit sa gasim drumul curat, numai ca in noaptea anterioara ninsese, lucru care a ridicat cateva probleme. Dupa ce m-am bucurat ca nu am 4×4 dar am lanturi, incet-incet am ajuns la Padina cu restul “ghidatilor”.

DURATA TRASEU: 1 ora acces Sinaia- Cabana Padina + aprox 5 ore traseul + 1 ora retur
ACCES SPRE PUNCTUL DE PLECARE – CABANA PADINA/PESTERA IALOMITEI: pe soseaua asfaltata dinspre Sinaia/Targoviste sau pe traseele de drumetie:

  • Sinaia – Cota 1400 – Cabana Varful cu Dor – Pestera Ialomitei: marcaj banda rosie, durata aproximativ 6 ore
  • Sinaia – Poiana Stanei – Piciorul Pietrei Arse – Cabana Piatra Arsa – Pestera Ialomitei: marcaj banda albastra, durata aproximativ 5 ore
  • Busteni – Drumul Urlatorilor (Jepii Mari) – Cantonul Jepi – Cabana Piatra Arsa – Pestera Ialominte: marcaj triunghi albastru si banda albastra ,durata aproximativ 6 ore
  • Busteni – Valea Jepilor (Jepii Mici) – Cabana Caraiman – Cabana Babele – Pestera Ialomitei: marcaj cruce albastra ,durata aproximativ 5 ore jumatate
  • dinspre Varful Omu pe Valea Ialomitei (si toate traseele care au legatura aici) – Pestera Ialomitei: marcaj banda albastra, durata aproximativ 2 ore jumatate
  • Bran – Simon – Saua Strunga – Pestera Ialomitei: marcaj punct rosu , durata aproximativ 8 ore

Va rugam achizitionati o harta turistica cu traseele din Muntii Bucegi pentru a avea date cat mai exacte despre orientare, timpi intermediari, acces etc.

Drum Sinaia - Camana Padina

Intrarea in traseul propriu zis se face din drumul care urca de la Padina spre Pestera Ialomitei, undeva pe stanga incepe urcarea prin padure, vara poteca este vizibila (sper!), “noi” (adica ghizii) am avut ceva dificultati de orientare dar pana la urma am bajbait ceva. Ideea e sa aveti mereu apa in partea voastra dreapta cum urcati, pe copaci apare un fel de marcaj cruce verde/albastra. Fiind multa umiditate de la rau si cascada, iarna exista un strat de gheata sub zapada, de aceea coltarii sunt recomandati. Cand ajungem la cascada, continuam spre stanga, NU trecem spre baza peretilor de stanca din partea dreapta. Urcam niste praguri stancoase, unele echipate cu lanturi si ajungem la Izbucul din Horoaba. Dupa aceea valea devine mai usor de parcurs, nu mai sunt zone dubioase.

Traseu Drumetie Bucegi - Cheile Horoabei

Incet-incet iesim in zona de gol alpin si ajungem la o stana (in stanga noastra), iar noi urmam spre dreapta o carare prin jnepeni care ne scoate intre Muntele Batrana si Muntele Doamnele. In conditii de ceata orientarea poate deveni dificila pentru ca punctele de reper sunt putine. Un teoretic marcaj triunghi rosu coboara pe Valea Doamnele (noi nu l-am gasit, am luat-o la vale) prin padure si ne scoate in Cheile Ursilor, pe malul Raului Ialomita. De aici putem urca spre Hotelul Pestera si de acolo spre Padina sau continuam prin chei pana pe partea dreapta o sa avem Pestera Ialomitei. Traseul parcurs a durat aproximativ 5 ore, este un traseu frumos pe care il recomand, numai sa aveti grija ca o eventuala accidentare in zona cheilor presupune o evacuare destul de greoaie.

Daca ati mai fost in zona, recomand acest traseu ca o iesire de o zi demna de luat in seama, daca nu, stati macar 2 nopti in zona pentru a putea vizita si Pestera Ialomitei si manastirea aferenta.

Traseu Drumetie Bucegi - Cheile Horoabei

 Traseu Drumetie Bucegi

Cheile Horoabei

 Izbucul din Horoaba

Traseu Cheile Horoabei

Cheile Horoabei - Trasee Drumetie Bucegi

Traseu Drumetie Bucegi

Traseu Drumetie Bucegi

Traseu Drumetie Bucegi

Valea Horoabelor

Coltari

Drumetie Bucegi

Traseu Drumetie iarna

Traseu Drumetie Padina

Valea Horoabelor

Valea Horoabelor

Valea Horoabelor

Stana Bucegi

Panorama Bucegi

Cheile Ursilor

Valea Ialomitei Pestera

 Traseu Bucegi - Cheile Horoabei

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.