Snowboard si ski pe Valea Alba din Muntii Bucegi

“Mergem 4 ore jumatate pana la vale, coboram in maxim 20 de minute, si mai mergem inca o ora prin padure pana in Busteni … Pai tot e bine, ca la femei vrajesti 3 zile si tot 20 de minute te …” Asa incepea traseul nostru catre Valea Alba. In conditii normale de functionare a telecabinei din Busteni esti pe platou si gata de coborare in maxim o ora jumatate, dar noi am ales varianta mai masochista de a merge pe platoul Bucegilor de la Sinaia Cota 2000 pana la Valea Alba via Cabana Piatra ArsaCabana Babele in 4 ore jumatate pentru ca telecabina nu functiona.

Snowboard si ski off-piste pe Valea Alba din Muntii Bucegi

De la Cota 2000 pana la Valea Alba traseul nu este deloc complicat sau periculos ci mai mult monoton.

Descriere traseu:
Sinaia – Cota 1400 – Cota 2000 – Cabana Piatra Arsa – Cabana Babele – Valea Alba – La Verdeata – Caminul Alpin Busteni

De la Cabana Babele urmam traseul spre Crucea Caraiman, numai ca il parasim putin spre stanga pana ajungem la jumatatea distantei dintre Crucea Caraiman si Releul Costila. Coborarea Vaii Albe pe skiuri sau cu snowboardul nu este foarte dificila, ea nefiind foarte inclinata sau ingusta, dar trebuie luat in calcul faptul ca spre deosebire de partie, aici in caz de accidentare, ajutorul este la peste 1 ora distanta in cel mai bun caz. In conditii iarna cu zapada abundenta trebuie luate masuri de studiere a riscului de avalansa iar un echipament bine pus la punct si niste notiuni elementare de alpinism sunt absolut necesare. Pentru neavizati si primavara poate rezerva surprize, fiind prezente crevase (despicaturi intr-un ghetar montan) si rimaye (crevase care separa masa de gheata (zapada) de peretii stancosi in regiunile muntoase).

Odata ajunsi la baza, ne oprim pe o mica platforma pe partea stanga a vaii, loc cunoscut sub denumirea La Verdeata. De aici, traseul spre Busteni incepe tot pe versantul din stanga, si coboara prin padure sub un vechi marcaj banda rosie (sau si mai vechiul triunghi galben), pana se intretaie cu traseul ce duce pana in Poiana Costilei (spre stanga) sau spre Busteni (spre dreapta).

1 Response

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.