Salina Turda
Anul trecut am facut o excursie de 1650 de kilometri prin Romania, venind dinspre Bucuresti spre Cluj-Napoca si avand si alte cateva obiective in program, si am zis ca e pacat sa nu vedem de ce toata lumea a fost atat de incantata de acest obiectiv turistic. Tot vazusem poze din interiorul Salinei Turda si nu pot zice ca arata rau, dar in afara de niste becuri amplasate strategic voiam sa vad ce aduce in plus fata de alte saline vizitabile din Romania.
Dragut a fost sa vedem ca Turda e un oras curat, cu drumuri bune, aranjat avand in minte turistii. In centru se gaseau terase si cafenele dragute unde iti puteai odihni picioarele daca te invarteai pe strazi sau daca vizitai Muzeul de Istorie Turda sau Castrul Roman Potaissa. Mai exista si Strandul Durgau de langa intrarea in salina (era lumea buluc).
Salina are 2 intrari, una aproape de oras si una “mai in deal”, unde este si strandul. Pe noi gps-ul ne-a dus la intrarea a doua mentionata. Chiar de erau multe locuri de parcare, lumea parca care pe unde voia/putea, aglomeratie mare mon’cher.
Ce sa zic, plin de oameni, buluc, unii sa cumpere kurtos, unii voiau gogosi (salut, Bogdan!), altii saorme sau “inghetati” sau clatite, care mai de care cu accente romanesti diferite, dar si multi straini.
Se vede ca au turnat ceva bani in amenajare, inca de la intrare s-au ocupat sa fie totul aranjat (uimitor sau nu – ramai uimit sa vezi toalete curate sau cu uscoatoare de maini, bravo lor!) sistem de taxare, bariere, lumini, o mini expozitie despre muzeul din oras, galeriile marcate frumos. Coborarea se poate face cu liftul sau pe scari, depinde de cat esti de grabit sau dornic de efort. La lift, 90% dintre oameni se buluceau de indata ce liftul ajungea pe peron, chiar daca era specificat: x persoane SAU x kilograme.
In fine, destul de frumos, cu de toate pentru toti, magneti, biliard, cipsuri, cafele, barci, scrancioabe, ce mai – sa tot stai o zi intreaga.
De tinut minte este ca datorita microclimatului se pot face cure pentru diverse indicatii terapeutice.
Pentru preturi de acces, program, indicatii si contraindicatii va rog consultati siteul Salinei Turda.
Acestea fiind spuse, va recomand sa luati un pulovar cu voi: chiar daca afara sunt 40 de grade, in salina temeperatura este relativ constanta, 12,4 grade Celsius.
Daca ai fost si tu si ai pareri sau comentarii de care se pot bucura si altii, lasa un mesaj mai jos. Spor la calatorit!
PS: in afara orasului (in sud) se afla si Mormantul lui Mihai Viteazu, gasiti indicatii pe gps.