Palatul Mogosoaia – Ansamblul Brancovenesc de pe Raul Colentina

Capodopera ce incoroneaza arta Tarii Romanesti din veacul al XVII-lea, palatul brancovenesc de la Mogosoaia sintetizeaza in chip stralucit gratia Venetiei si fastul Orientului. Situat in apropierea Bucurestilor, intr-un parc secular plantat pe malul stang al raului Colentina, edificiul este martor a trei sute de ani de istorie. Curte de vara, dupa 1702, a domnitorului Constantin Brancoveanu (1688-1714), iar in anii 1912-1945, resedinta patronata de principesa Martha Bibescu (1886-1973), scriitoare si amfitrioana desavarsita pentru regi, ambasadori si literati, palatul constituie un important centru de intalnire a mediilor politic, aristrocrat si cultural pana la cel de-al Doilea Razboi Mondial, precum si un model de referinta pentru stilul national in arhitectura romaneasca.
Palatul, astazi muzeu, gazduieste o colectie de arta contemporana si diferite expozitii temporare ale artistilor plastici contemporani. (Sursa: brosura Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia)

 
 

Harta Ansamblul Brancovenesc de pe Raul Colentina

 
 

CUM AJUNGEM LA PALATUL MOGOSOAIA
Ansamblul Istoric Brancovenesc este situat la 14 km de Bucuresti, putin abatuta din soseaua de duce la Targoviste (pe partea stanga in directia de mers). Transportul se poate efectua atat cu masina personala, bicicleta, dar si cu microbuze din Piata Chibrit (Bucurestii Noi) care circula aproximativ odata la 10 minute pe ruta Bucuresti – Buftea. O varianta de transport cu microbuzul am gasit-o aici (alegeti ruta Bucuresti – Buftea).

Date de contact:
E-mail: office @ palatebrancovenesti.ro
http://www.palatebrancovenesti.ro

ELEMENTELE ANSAMBLULUI BRANCOVENESC DE LA MOGOSOAIA

 
 

Harta Palatul Mogosoaia

 
 

1. PALATUL MOGOSOAIA, terminat de Constantin Brancoveanu in anul 1702 si daruit fiului sau Stefan, a fost restaurat integral de Martha si George Valentin Bibescu in anii 1912-1927.

2. CASA DE OASPETI, ridicata de Nicolae G. Bibescu in 1870 pe amplasamentul unui conac din sec. XVII, a fost refacuta de arhitectul George Matei Cantacuzino in anii 1922-1930.

3. BISERICA SFANTUL GHEORGHE, ridicata de Constantin Brancoveanu in anul 1688, a fost impodobita cu fresce in 1705.

4. TURNUL PORTII, inaltat in 1702, a fost restaurat in anii 1930 si 1980.

5. CUHIA (bucataria brancoveneasca) a fost construita in anii 1681-1702; turnurile au fost refacute in 1965.

6. GHETARIA, in verile de dinainte de 1900, se pastrau sub stuf blocuri de gheata din Lacul Mogosoaia; constructia a fost restaurata in anul 1960.

7. SERELE, comandate de Nicolae G. Bibescu unui atelier parizian in anul 1890, au fost refacute in 2002.

8. CAVOUL FAMILIEI BIBESCU, construit de Nicolae G. Bibescu in anul 1870, a fost restaurat in 1997.

9. STATUILE LUI LENIN, care odinoara erau amplasate in Bucuresti, sunt depozitate dupa zidul din spatele cuhiei.

BISERICA CU HRAMUL SFANTUL GHEORGHE DE LA PALATUL MOGOSOAIA

 
 

BISERICA SFANTUL GHEORGHE DE LA MOGOSOAIA

 
 

Biserica “Sfantul Gherorghe” este amplasata in incinta Ansamblului Istoric Brancovenesc, langa palatul ce isi oglindeste maretia in apele Lacului Mogosoaia. Odinioara se numea “”Sfantul Gheroghe din Pajiste”.

Biserica a fost ctitorita de Constantin Brancoveanu in anul 1688, pe vremea cand era logofat, in zilele unchiului sau dupa mama, Serban Cantacuzino Voievod.

Pisania, sapata in piatra, asezata in pridvor asupra usii de la intarea in pronaosul bisericii are urmatorul cuprins:
“Svanta aceasta biserica a carei hram sfantului mare mucenic Gheorghe din pajiste, spre slava Domnului celui in trei obraze si o fiinta Dumneze sa mareste si sa proslaveste in veci, o au ridicat si au facut Constantin Brancoveanu neprestan sa se cante si sa se slaveasca si apoi ca buna pomenire lui si parintilor lui in neuitatul sa lase si sa ramaie, care s-au zidit in zilele crestinului Domn Io Serban Cantacuzino de la spasenia lumii 1688 Septemvrie din zile 20.”

Din cuprinsul pisaniei se vede ca biserica era asezata, ca de obicei, catre marginea satului de unde si adaosul “”din pajiste”.
Biserica are forma de nava. Zidurile laterale groase sunt legate intre ele prin ziduri transversale si acoperite cu bolti cilindrice si calote semisferice. Toata constructia este din caramida.

Pridvorul, deschis si larg se sprijina pe opt coloane de forma rotunda, de caramida. Exteriorul este impartit in doua zone printr-un brau rotunjit de caramida, iesit in relief.

Pictura dateaza din anul 1705 precum arata inscriptia in limba greaca scris cu negru in sfantul altar si se datoreaza zugravului grec Constantinos. Icoanele imparatesti dateaza din 1912.
In partea dreapta a pronaosului se afla mormantul unuia dintre descendentii ctitorilor – George Valentin Bibescu, intemeietorul legii Aviatiei Romane, unui dintre primii aviatori cu calificare internationala, decedat la 2 iulie 1941.

In trecut biserica a fost ingrijita de ctitori si de urmasii lor iar mai apoi de enoriasii Parohiei Mogosoaia. In anul 1912 Familia Bibescu s-a ingrijit de reparatia si curatirea picturii si a catapetesmei. In anul 1952 s-a reparat clopotnita, in 1954 s-a refacut in intregime acoperisul de sindrila al bisericii cu ajutorul material al enoriasilor si al Arhiepiscopiei Bucurestilor si al Departamentului Cultelor. In 1960 s-a introdus lumina electrica iar in 1970 s-a acoperit din nou cu sita si a fost termificata. La 1 noiembrie 1976 a inceput lucrarea de spalare si reconstituire in pronaos. Fiind afectata de cutremurul din 1977 biserica a fost consolidata si reparata in perioada 1978-1981. In anul 2001 s-a refacut acoperisul si cu bunavointa conducerii Complexului Brancovenesc Mogosoaia sfanta biserica a fost racordata la sursa de caldura constanta existenta in palat.

 

 

Ansamblul Palatului de la Mogosoaia

Ansamblul Palatului de la Mogosoaia

Ansamblul Palatului de la Mogosoaia

Ansamblul Palatului de la Mogosoaia

Ansamblul Palatului de la Mogosoaia

Palatul Mogosoaia

Palatul Mogosoaia

Palatul Mogosoaia

Palatul Mogosoaia

Palatul Mogosoaia

Palatul Mogosoaia

Palatul Mogosoaia

Ansamblul Palatului de la Mogosoaia

CAVOUL FAMILIEI BIBESCU Ansamblul Palatului de la Mogosoaia

CAVOUL FAMILIEI BIBESCU Ansamblul Palatului de la Mogosoaia

CAVOUL FAMILIEI BIBESCU Ansamblul Palatului de la Mogosoaia

 Statuie Lenin la Mogosoaia

 Statuie Lenin la Mogosoaia

 Statuie Lenin la Mogosoaia

 Statuie Lenin la Mogosoaia

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.