MUZEUL SATULUI BUCOVINEAN SUCEAVA

Construit pe o suprafata de 6 hectare pe platoul din apropierea Cetății de Scaun a Sucevei, Muzeul in aer liber al satului Bucovinean, incearca sa reconstituie un sat traditional din zona Bucovinei. Printre obiectivele de arhitectura populara amintim biserica, scoala, ateliere de mestesugarie, crasma, gospodarii, moara, toate incercand sa reproduca cat mai exact viata intr-un sat romanesc. Adresa: Str. Cetăţii, Suceava; Web-site: http://www.Muzeul-Bucovina.ro

 

1. Coliba Campulung Moldovenesc 12. Casa Ostra
2. Casa Rosu 13. Casa Campulung Moldovenesc (Roata)
3. Crasma Saru Dornei 14. Casa Campulung Moldovenesc (Nemtan)
4. Atelier de olar Marginea 15. Biserica si Clopotnita Vama
5. Moara Manastirea Humorului 16. Gospodarie Radaseni
6. Casa Cacica 17. Casa Dorna Candreni
7. Fierarie 18. Gospodarie Manastirea Humorului
8. Casa Volovat 19. Casa Holohosca
9. Casa Vicovul de Jos 20. Gospodarie Bilca
10. Gospodaria Straja 21. Casa Partesti de Jos
11. Celar Moldovita

 

Casa Rosu

Casa de locuit din localitatea Rosu, zona etnografica Dorna, de tip camera-tinda-camera, specific zonei montane a Bucovinei. Obiectivul, care dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea, a fost reconstruit in muzeu in anul 1922. Ultimul proprietar al casei a fost Negrea Varvara. Interioarele sunt amenajate cu obiecte decorative si utilitare specifice zonei Dornelor.
MUZEUL-SATULUI-BUCOVINEAN-SUCEAVA-1-Casa-Rosu

 

Crasma Saru Dornei

Datorita destinatiei speciale, aceasta constructie iese din tiparul obisnuit al caselor taranesti, fiind compartimentata in cinci camere si tinda. Obiectivul dateaza de la inceputul secolului al XX-lea si a fost reconstruit in muzeu in 1998. Interiorul reconstituie o crasma de la inceput de secol XX si este amenajata cu mobilier si obiecte specifice zonei Dornelor si destinatiei sale. Ultimul proprietar al crasmei a fost mos Iordache Pimen.
MUZEUL SATULUI BUCOVINEAN SUCEAVA Crasma Saru Dornei

 

Atelier de olar Marginea

Atelier de olar cu doua camere si “plecatoare” pe doua laturi, din localitatea Marginea, zona etnografica Radauti. Sub plecatoare este construit cuptorul de ars ceramica. Ultimul proprietar al atelierului a fost Moldovan Gavril.
MUZEUL SATULUI BUCOVINEAN SUCEAVA Atelier de olar marginea

 

Moara Manastirea Humorului

Moara de apa pentru macinat grau si porumb din localitatea Manastirea Humorului, zona etnografica Humor. Cladirea morii, datand de la sfarsitul secolului al XIX-lea, construita din piatra de cariera, adaposteste camera morarului si spatiul destinat instalatiei de macinat. La exterior, de grindei este fixata o roata cu cupe, care este actionata de apa.
MUZEUL SATULUI BUCOVINEAN SUCEAVA Moara Manastirea Humorului

 

Casa Cacica

Casa de locuit din satul Cacica reprezentativa pentru zona etnografica Humor. Structura casei este de tip camera-tinda-camera si camara sub plecatoare. Obiectivul datand din anul 1900, are ca element decorativ motivul antropomorf - “cap de om” la stalpii de la portita gangului si motivul zoomorf - “cap de cal” la capetele capriorilor.
MUZEUL SATULUI BUCOVINEAN SUCEAVA Casa Cacica

 

Casa Volovat

Casa de locuit din localitatea Volovat, zona etnografica Radauti, de tip camera-tinda-camera cu plecatoare pe latura din spate si cu prispa de lut pe doua laturi. Obiectivul dateaza din 1860 si este construita din cununi de brane imbinate la colturi in “coada de randunica”, lutuite pe sipci si varuita. Acoperisul casei este in “patru ape” cu dranita, specific zonei etnografice a Bucovinei.
MUZEUL SATULUI BUCOVINEAN SUCEAVA Casa Volovat

 

Casa Vicov

Casa de locuit din localitatea Vicovul de Jos, zona etnografica Radauti, cu doua Camere si “plecatoare” pe o latura. Obiectivul dateaza de la inceputul secolului al XX-lea, dupa o moneda gasita la temelia casei. In “plecatoarea” casei este reconstituit un atelier de linngurar, mestesug practicat in zona, cu uneltele traditionale de lucru.
MUZEUL SATULUI BUCOVINEAN SUCEAVA Casa Vicov

 

Celar Moldovita

Anexa gospodareasca folosita pentru depozitarea alimentelor si a uneltelor de lucru, din localitatea Moldovita, zona etnografica Campulung Moldovenesc, cu denumirea de “klichi”. Este o constructie din secolul al XVIII-lea care ilustreaza arhitectura specifica populatiei hutule din zona de munte a Bucovinei. Ultimul proprietar a fost Hauca Ion.
MUZEUL SATULUI BUCOVINEAN SUCEAVA Celar Moldovita

 

Casa Ostra

Casa de locuit din localitatea Ostra, zona etongrafica Humor, de tip camera-tinda-camera, cu tinda descoperita, monumentala prin proportii si dimensiuni. Locuinta dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea si a fost reconstruita in muzeu in 1976, ultimul proprietar fiinf Nastiuc Gherasim. Locuinta este construita din cununi de barne despicate, imbinate la colturi in “cheutori” rotunde, fiind specifica zonei de munte.
MUZEUL SATULUI BUCOVINEAN SUCEAVA Casa Ostra

 

Casa Campulung Moldovenesc

Casa de locuit de tip camera-tinda din localitatea Campulung Moldovenesc. Locuinta este construita din barne in sistem “cheutoare”, interiorul fiind amenajat cu cuptor cu vatra specific zonei. Casa a apartinut lui Roata Gavril si reprezinta unul din primele tipuri de casa de locuit din Bucovina.
MUZEUL SATULUI BUCOVINEAN SUCEAVA Casa Campulung Moldovenesc - Casa Roata

 

Casa Campulung Moldovenesc

Casa de locuit, de tip camera-tinda-camera, cu doua camari pe latura din spate, foisor la intrare, gang pe doua laturi si prispa pe cele doua, fiind un tip de casa specific zonei, evoluat din punct de vedere planimetric. Locuinta este construita din barne de brad in sistem “cheutoare”, lutuita pe “pureci” si varuita.
MUZEUL SATULUI BUCOVINEAN SUCEAVA Casa Campulung Moldovenesc - Casa Nemtan

 

Biserica Vama

Biserica Vama, monument de arhitectura populara, este o donatie a Parohiei “Inaltarea Domnului” din Vama de Jos. Monumentul, care dateaza din anul 1783, a fost reconstruit in muzeu in 2001. Constructia are un plan treflat clasic compus din pronaos, naos si altar, este realizata din barne de brad, cioplite la patru fete, imbinate la colturi in “coada de randunica” si este bogat ornamentata cu motive geometrice si zoomorfe.
MUZEUL SATULUI BUCOVINEAN SUCEAVA Clopotnita Vama

 

Casa Dorna Candreni

Casa de locuit din localitatea Dorna Candreni, zona etnografica Dorna. Obiectivul este construit din barne rotunde de brad asezate in cununi orizontale si incheiate in “coada de randunica”. Constructia de tip camera-tinda, cu o camera mica reprezinta un element nou arhitectonic - foisorul de la intrare. Interiorul este amenajat cu obiecte specifice zonei Dornelor si cu inventarul de unelte folosite de barbati pentru lucru la padure.
MUZEUL SATULUI BUCOVINEAN SUCEAVA Casa Dorna Candreni

 

Gospodaria Radaseni

Gospodarie din localitatea Radaseni, zona etnografica Falticeni, formata din casa de locuit, cu doua camere si bucatarie de vara. Gospodaria ilustreaza una din ocupatiile de baza - pomicultura.
MUZEUL SATULUI BUCOVINEAN SUCEAVA Gospodaria traditionala din Radaseni

 

muzeul satului bucovinean suceava

Clopotnita Vama

Clopotnita din comuna Vama, zona etnografica Campulung Moldovenesc, donatie a Parohiei Vama de Jos. Obiectivul are un p;an octogonal, este construit din barne de rasinoase cioplite la patru fete imbinate la colturi in “coada de randunica”. Constructia are doua canturi, cu etajul semideschis, si este ornamentata cu motive zoomorfe.

Fieraria

Constructie monocelulara din barne de brad, avand ca anexa stativele pentru potcovit caii si boii de jug. Atelierul de fierarie adaposteste forja cu vatra si foiul, butucul cu nicovala, scule si unelte specifice, precum si produsele unui atelier caracteristic inceputului de secol XX: potcoave, obiecte de uz casnic si gospodaresc, lucrate manual.

Gospodarie Straja

Gospodarie traditionala din localitatea Straja, zona etnografica Radauti, formata din casa de locuit camera-tinda-camera, grajd pentru animale compartimentat cu spatii pentru viet, oi, cai si pasari si o anexa gospodareasca specifica zonei “hajul”. Hajul este des intalnit in gospodariile din regiune si este folosit in timpul verii pentru fierberea si albirea rufelor, iar in timpul iernii ca afumatoaer si loc de pregatire a grasimii animale.

 

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.