Cabana Omu – Muntii Bucegi

Pentru a ajunge la Cabana si Varful Omu (2505m), traseul care porneste de la Cabana Babele reprezinta cea mai comoda modalitate. Este un traseu usor, dar care ofera privelisti spectaculoase spre Valea Cerbului, Coltii Morarului si Valea Obarsiei.

La Cabana Babele urcam cel mai usor cu telecabina. Un sfat util ar fi acela de a fi foarte devreme la telecabina, pentru ca se formeaza cozi foarte lungi de turisti dornici sa urce la Platoul Bucegilor. De la Cabana Babele spre Varful Omu urmam traseul marcat Banda Galbena.

Traseu: Cabana Babele (2200m) - Cabana Omul (2505 m) Marcaj: Banda Galbena Durata: 2h
harta Cabana Babele Varful Omu Muntii Bucegi

Telecabina Busteni - Babele

Traseul trece pe langa stancile Babele si Sfinx, apoi urmeaza o scurta portiune de drum alpin care ajunge la Releul Costila. Continuand mersul pe marcaj, dupa o portiune de urcus domol, ajungem in Saua Sugarilor (2295m) unde traseul se bifurca. In stanga este poteca de iarna care urca peste Coltii Obarsiei, iar inainte este varianta de vara, pe la Cerdacul Obarsiei, ambele variante intalnindu-se in Saua Vaii Cerbului. In continuare se trece de Varful Gavanele (2493m), si dupa ocolirea Varfului Bucura Dumbrava (2503m), ajungem la Cabana Omul.

 

Sfinxul din Bucegi

Babele de pe Platoul Bucegilor

Platoul Bucegilor spre Vf. Omu

Valea Cerbului si Coltii Morarului

 Valea Cerbului

La Cerdac in Muntii Bucegi

Cabana Varful Omu Bucegi

Varful Omu Bucegi

Platoul Bucegilor

 

Pentru intoarcere in Busteni putem folosi acelasi traseu pana la Cabana Babele sau putem alege varianta de a cobori prin Valea Cerbului, marcaj cu banda galbena. Traseu este pe cat de lung si obositor, pe atat de minunat de parcurs datorita panoramelor spre Coltii Morarului si Muntele Costila. Traseul nu este recomandat pe timp de iarna. De la Cabana Omu pana in Poiana Vaii Cerbului avem de mers aproximativ 4 ore, iar de aici avem 2 variante de a ajunge in Busteni.

Prima este aceea de a merge pe traseul prin Poiana Costilei, marcat cu triunghi rosu, care in aproximativ 2 ore ne scoate la Caminul Alpin, sau putem alege drumul spre Cabana Gura Diham (banda galbena) la care ajungem intr-o ora si jumatate. De aici mai trebuie parcurs drumul auto de aproximativ 3 km spre Busteni.

2 Responses

 1. george

  Haideti sa vorbim un pic despre oamenii de munte de la care te astepti sa aibe o oarecare notiune a bunului simt, eu unul am ramas absolut uimit de modul in care cineva care se presupune ca stie care e diferenta intre a oferi servicii pe munte si a oferi servicii intr-o piata de cartier marginas a reusit sa “rezolve” o problema creeata de propriul sistem de servicii.

         Vineri 7 august 2009 impreuna cu doi prieteni ne hotaram sa facem o tura de un weekend in bucegi si ne hotaram sa alegem cabana Omu ca loc de inoptare pentru noaptea de sambata spre duminica, ca sa fim siguri ca nu sunt probleme de cazare dam o cautare pe net, ajungem pe site-ul http://www.cabana-omu.ro intram la sectiunea contact luam cele 2 nr. de telefon “Cabanier; Irina Popa – Telefon; 0744-221582 ; in caz ca nu este in zona de acoperire, apelati;Dl. Popa Gheorghe, 0744.567290 “, sunam la primul numar si ne dam seama ca nu are semnal, asa cum suntem sfatuiti si la rubrica contact din site incercam al 2-lea numar de telefon, de data asta avem “noroc” (o sa vedeti mai jos de ce noroc e pus in ghilimele) ne raspunde “dl.” Popa Gh., ii spunem ca am dori sa stim daca putem gasi cazare la cabana Omu pentru ziua de sambata spre duminica si in caz afirmativ sa facem o rezervare in acest sens, respectivul ne raspunde ca sigur, ne intreaba pe un ton nu foarte prietenos daca sigur venim ca sa nu faca rezervarea de pomana, ii confirmam ca suntem siguri si ne cere ca sambata cand incepem sa urcam sa il sunam ca sa-i confirmam ca ajungem, lucru care l-am considerat absolut normal (na omu’ vrea sa se asigure ca nu ramane cu locurile nedate).
              Sambata cand intram pe vale il sunam asa cum am promis pe “dl.” Poapa Gh. , acesta ne raspunde si iarasi cu un limbaj destul de ciudat ne intraba daca suntem siguri ca ajungem, ii confirmam si ne spune ca totul e ok in acest caz, cu gandul ca avem loc de inoptat ne vedem de drum.
          Ajungem pe la orele 20:00 la cabana unde asa cum intuiam nu o sa dam “Dl.” Gh. ne asteptam sa dam de nepoatele vechiului cabanier (cu care ne intelesem f. bine in acele vremuri) , vorbim cu “Dna.” Irina care ne spune ca nu stie de nici o rezervare si ca nici locuri nu mai sunt, moment de uimire din partea noastra, ii aratam nr. de tel. la care am sunat si am vorbit cu “dl.” Gh., ne spune ca intr-adevar este numarul sotului…
          Ne dam seama ca “Dl.” Gh. este un om de o calitate deosebita si ca ne-am “luat teapa”, insa incercam sa gasim o solutie cu “d-na” Irina, moment in care avem din nou parte de o atitudine demna de cea mai josnica piata ; la intrebarea noastra “Noi ce facem acum ? Gasim o solutie in acest sens ?” -raspunsul a venit fara nici cel mai mic gest de jena “Pai nu avem ce face… Se mai intampla…., trebuie sa-l intelegem si pe sot pentru ca se ocupa de 2 cabane si e greu…”, nici urma de scuze din partea ei nici macar o schitare de gest de jena pe fata ei nu am reusit sa identific, nu ne asteptam sa ne dea locurile ei si a celor 2 nepoate in nici un caz, dar ne asteptam la acel gest de jena si la acele scuze care 99% din oamenii care se aflau in cabana l-ar fi avut daca s-ar fi aflat in situatia ei.
         Da, intr-adevar intr-un final dupa ceva timp ne da solutia sa ramanem in sala de mese insa era mult prea tarziu , am mai inoptat in sala de mes,e am dormit si sub prici in refugii dar acum nu era vorba de comoditate ci in primul rand de reactia psihologica a oricarui om la o astfel de atitudine.
       Deja luasem hotararea sa mergem la frontale catre oricare alta locatie si sa nu mai stam mult timp in preajma unor astfel de oameni zica-se de munte (ma refer aici exclusiv la “d-na” Irina si “dl.” Gh.).
       Bine’nteles ca fiind un weekend locuri nu existau nici la babele, nici la padina, nici in piatra arsa, la statia meteo unde mai primisem adapost cu ceva ierni in urma nu am insistat pentru ca nu au ca obiect de activitate gazduirea mai ales cat timp cabana este functionala… , de coborat in Busteni nici nu vroiam si oricum ar fi fost riscant sa luam valea cerbului sau malaiestiul la picior pe timp de noapte din cauza ursilor din zona. Singurul loc apropiat unde am reusit sa aflam telefonic (cu greu pentru ca semnalul este f. slab in zona omu) ca ar fi locuri a fost Hotelul Pestera unde sincer nu ne convenea nici pretul care il stiam f. piperat dar si faptul ca mergem sa stam la un hotel cand noi venisem tocmai ca sa scapam de haosul civilizatiei.    
      Cum nu gasim nici o alternativa mai buna am pornit la frontale in jurul orelor 22 si cu o ploaie marunta catre Hotel Pestera.
     
     Stau si ma intreb ce s-ar fi intamplat daca in locul nostru care cat de cat cunosteam zona si imprejmuirile si eram echipati cu frontale si pelerine ar fi fost cineva care sa nu prea stie zona sau mai slab echipat pentru un drum de minim 2-3h noaptea si cu o ploaie marunta.
     Oare daca am fi patit ceva “d-na” Irina ar fi schitat acel gest de jena sau “d-l” gh. ar fi avut regrete si ar fi invatat faptul ca totusi e vorba sa asiguri cuiva nu numai un loc de somn ci si o siguranta in conditiile in care e vorba de munte cu zone expuse si alternative nu ai la o distanta mai mica de 2h de mers mai ales intr-o zi de weekend cand peste tot e ocupat.
    Sunt convins ca nu s-ar fi intamplat asa si parca ii si vad spunand ceva de genul “Da ce i-am pus eu sa plece la ora aia din cabana ? “.

   Da “d-na” Irina “Dv.” impreuna cu sotul va goniti clientii prin atitudine , pentru ca sincer si daca ar fi fost sa cautam un bivuac sa dormim in seara aceea am fi facut-o nu am fi rezistat sa va vedem nici o secunda in plus indiferenta.
     Oricum va multumim ca ne-ati mai aratat un loc care e recomandat sa fie evitat datorita atitudinii, nu stiu daca vechiul cabanier era tatal “Dv.” insa cu siguranta ati fi avut ce invata de la Dansul

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.