SARMIZEGETUSA REGIA

SARMIZEGETUSA REGIA

CUM AJUNGEM LA RUINELE CETATII DACICE SARMIZEGETUSA REGIA DIN MUNTII ORASTIE

Punctul de plecare spre Sarmizegetusa Regia il reprezinta Localitatea Costesti. Pentru a ajunge in Costesti avem doua variante de acces:

  • dinspre Orastie ne indreptam spre Beriu – Orastioara – Costesti pe o distanta de 20 km, pe care o parcurgem in aproximativ 20 de minute; drumul este foarte bun;
  • dinspre Calan pe directia Orasul Nou – Ohaba Streiului – Chitid – Ocolisul Mic – Costesti pe o distanta de 22 km, pe care o parcurgem in aproximativ 40 de minute; drumul este ok pana in Ocolisul Mic, dupa aceea este abrupt pe alocuri, plin de serpentine foarte stranse, pe unele portiuni chiar este rupt la propriu, drumul pare ca nu are nici un fel de fundatie, asfaltul fiind turnat parca direct pe pamant.

CUM AJUNGEM LA RUINELE CETATII DACICE SARMIZEGETUSA REGIA

CUM AJUNGEM LA RUINELE CETATII DACICE SARMIZEGETUSA REGIA

Odata ajunsi in Costesti, ne indreptam in directia Gradistea de Munte - Sarmizegetusa Regia pe un drum pietruit, pe care facem slalom printre gropi pe o distanta de 20 km, durata de parcurgere aproximativ o ora. Pe ultima portiune, drumul este mai abrupt, dar practicabil. Daca avem o masina cu garda de sol mai mica sau daca nu vrem sa ne chinuim motorul, putem lasa masina jos in prima parcare, portiunea de drum pana la "Poarta de Vest" putand-o urca pe jos, in aproximativ 10 minute.     Momentan, datorita accesului dificil, nu sunt foarte multi turisti in zona, nicidecum nu este traficul de la Castelul Bran. Probabil, in curand drumul din Costesti spre ruine se va asfalta, zic asta, pentru ca in zona s-au construit foarte multe vile si pensiuni. Proprietarii lor, avand probabil ceva cunostinte la primarie, stiu sigur ca in curand valea va fi plina de turisti, odata cu imbunatatirea conditiilor rutiere.     La intrebarea daca merita sau nu rupta masina prin gropi, raspunsul este urmatorul: DA! Daca te regasesti in "povestile din cartile de istorie" cu dacii si romanii, daca inca crezi in identitatea neamului roman ca fiind unul "pur", atunci du-te pentru ca e super. Insa, daca te duci, sperand ca vei vedea mare lucuru, mai bine ramai la o terasa, undeva mai la sosea. Impresia mea e ca la Sarmizegetusa Regia simti mai mult cu sufletul decat vezi cu ochii.

 
 

SARMIZEGETUSA REGIA

Capitala statului dac, ridicata la jumatatea secolului 1 i.d.Hr, cuprindea in aria sa cetatea, zona sacra si asezarea civila. Zidul cetatii a fost ridicat in tehnica obisnuita “murus dacicus” ce inconjura un mamelon cu cota de 1000 m, respectand configuratia terenului. Dupa cucerire, romanii reamenajeaza cetatea, marindu-i suprafata. La 100 m est de cetate, pe doua terase, se gaseste zona sacra, la care duce un drum pavat cu lespezi de calcar ce se termina intr-o piateta. In acest spatiu au fost amplasate sanctuare de tip rectangular si circular.
Asezarea civila, formata din cartiere, ce se intindea pe zeci de terase constituite cea mai mare locuire dacica compacta cunoscuta. Aici se aflau ateliere, depozite, instalatii de captare si distribuire a apei potabile.

Sarmizegetusa Regia harta

 
 

Sarmizegetusa Regia - Poarta de est Sarmizegetusa Regia - Poarta de est
Sarmizegetusa Regia - Poarta de est Sarmizegetusa Regia - Poarta de est
Sarmizegetusa Regia - Drumul Pavat Sarmizegetusa Regia - Drumul Pavat
Sarmizegetusa Regia - Drumul Pavat Sarmizegetusa Regia - Drumul Pavat
Sarmizegetusa Regia - Gradistea Muncelului Sarmizegetusa Regia - Gradistea Muncelului
Sarmizegetusa Regia - Gradistea Muncelului Sarmizegetusa Regia - Gradistea Muncelului
Sarmizegetusa Regia - Sanctuarul Mare de Andezit si Sanctuarul Mare circular Sarmizegetusa Regia - Sanctuarul Mare de Andezit si Sanctuarul Mare circular
Sarmizegetusa Regia - Muntii Orastie - Sanctuarul mare circular Sarmizegetusa Regia - Sanctuarul mare circular
Sarmizegetusa Regia - Sanctuarul Mare de Calcar Sarmizegetusa Regia - Sanctuarul Mare de Calcar
Sarmizegetusa Regia - Sanctuarul Mare de Calcar Sarmizegetusa Regia - Sanctuarul Mare de Calcar
Sarmizegetusa Regia - Sanctuarul Mic de Calcar Sarmizegetusa Regia - Sanctuarul Mic de Calcar
Sarmizegetusa Regia - Muntii Orastie - Gradistea Muncelului Sarmizegetusa Regia - Muntii Orastie - Gradistea Muncelului

3 Responses

  1. Lia Domide

    Foarte util si simpatic scris articolul.

    Ai cumva noutati legate de starea drumului de acces ?

  2. Emicos

    In urma preluarii sitului administrarii C.Judetean, au aparut in locatie o firma de paza si 2 jandarmi, care in baza asa zisului regulament nu mai permit asezarea pe iarba in spatiul cetatii. In regulament nu este mentionata interdictia aceasta, ba mai mult comportamentul acestor ” paznici ” lasa de dorit, incercand cu disperare sa impiedice orice manifestare spirituala in baza unor asa zise reguli chipurile mentionate in hotararea Consiliului Judetean. Se incearca dupa cum am inteles interzicerea ” bivolarilor” in situl arheologic. Dupa cum stim acest sit este un templu dacic si cred ca e normal sa fie vizitat de tot felul de persoane cu un grad de spiritualitate ridicat sau nu si nu cred ca aceasta interdictie de a te aseza pe iarba ” in inima padurii” isi are rostul, pot mentiona ca in toate capitalele europene in parcuri este permisa asezarea pe iarba in mod civilizat. Desigur focul, aruncatul deseurilor de orice fel, camparea, stationarea sunt intru totul de acord sa fie interzise. Pana acum cativa ani nimeni nu interzicea nimic si nu s-a stricat nimic in sit, de ce astazi asemenea exageri, astazi si platim accesul si ce vedem doar paznici prost educati si atat, drumul a ramanand la fel de greu accesibil iar alte conditii de vizitare ne fiind implementate.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.