Patru orase istorice, trei manastiri de sub Meridionali, doua pesteri si Muntii Retezat

Daca esti cuminte si recunosti cu seriozitate lucrul asta, ai putea vara sa-ti daruiesti un traseu complex de aproape jumatate de Romanie. Traseul se poate desfasura conform unui plan simplu: iei masina, te dai jos din masina, vizitezi, iar te urci in masina (cu bis de 6 ori), apoi te dai jos din masina, pui rucsacul in spate, si urci pe munte. De aici amanuntele istorice pe care poate le-ai descoperit in Pitesti, Sibiu, Cluj, Oradea, Arad, Timisoara nu mai conteaza atat de mult. Tot ce conteaza este ca urci si ca te pierzi in peisajul Muntilor Retezat. Atentie, nu am zis „te ratacesti”!

ITINERARIU TRASEU: Bucuresti – Pitesti – Ramnicu Valcea – Manastirea Dintr-un Lemn – Manastirea Hurezi – Polovragi – Baia de Fier – Targu Jiu – Petrosani – Pui – Nucsoara – Carnic – Sarmizegetusa – Otelu Rosu – Lugoj – Timisoara – Arad – Oradea – Huedin – Cluj Napoca – Turda – Aiud – Alba Iulia – Sebes – Sibiu – Ramnicu Valcea – Pitesti – Bucuresti

LUNGIME APROXIMATIVA TRASEU: aproximativ 1400 km

traseu muntii retezat timisoara cluj alba iulia oradea arad pestera muierii pestara polovragi manastirea dintr-un lemn manastirea hurezi

OBIECTIVE TURISTICE VIZITATE: Manastirea dintr-un Lemn Manastirea Hurezi Manastirea Polovragi Pestera Polovragi Pestera Muierii Muntii Retezat Cabana Pietrele Cabana Refugiu Gentiana Lacul Bucura Sarmizegetusa Ulpia Traiana Timisoara Arad Oradea Cluj Catedrala Reintregirii Neamului din Alba Iulia Muzeul Unirii Alba Iulia

trasee turism calatorie


Plecam din Bucuresti, vizitam cat mai multe pe drum, pentru ca seara sa fim deja in Muntii Retezat
ITINERARIU TRASEU: Bucuresti – Pitesti – Ramnicu Valcea – Manastirea Dintr-un Lemn – Manastirea Hurezi – Polovragi – Baia de Fier – Targu Jiu – Petrosani – Pui – Nucsoara – Carnic – Cabana Pietrele
LUNGIME APROXIMATIVA TRASEU: aprox 371 km – in 5 ore 20 min de condus

traseu muntii retezat timisoara cluj alba iulia oradea arad pestera muierii pestara polovragi manastirea dintr-un lemn manastirea hurezi
 Manastirea dintr-un Lemn

Manastirea dintr-un Lemn

Manastirea este situata la aproximativ 26 km sud de Ramnicul Vlacea si 9 km mai sus (la nord) de comuna Babeni-Bistrita, pe Valea Otasaului, in comuna Francesti, separata prin dealurile vecine de manastirile Surpatele si Govora. Potrivit unei vechi traditii locale, asezarea monahala de la Manastirea dintr-un lemn ar fi luat fiinta in primele decenii ale secolului al XVI-lea, prin ridicarea in acest loc a unei bisericute de lemn din materialul unui singure arbore – stejar – secular, bisericuta ridicata in cinstea Icoanei Maicii Domnului, icoana ce se pastreaza acum in biserica de piatra din incinta de jos a acestei manastiri. In baza acestei traditii asezarea monahala poarta denumirea de Manastirea dintr-un Lemn.

 Manastirea Hurezi

Manastirea Hurezi

Manastirea Hurezi constituie un ansamblu monastic din Tara Romaneasca, unic in sud-estul Europei, sinteza postbizantina, fidela traditiei ortodoxe, edificata dupa tipicul marilor manastiri de la Muntele Athos. Intemeiat de Constantin Brancoveanu intre 1690-1697, ansamblul este completat si extins de-a lungul secolelor de catre egumenii manastirii. Manastirea Hurezi devine un mare centru artistic in jurul caruia s-a nascut “stilul brancovenesc”, model de referinta, cu o mare varietate de interpretari, pana dupa 1800.

 Manastirea Polovragi

Manastirea Polovragi

Cele mai noi cercetari stabilesc vechimea Manastirii Polovragi la anul 1504-1505, in timpul domnitorului Radu cel Mare, ctitorii fiind Radu Comisu si Patru Spataru, fiii marelui boier Danciu Zamona, care scrie in pisanie “am ridicat acest sfant locas in cinstea adormirii Maicii Domnului ca sa fie de pomenire pentru noi si urmasii nostri.” Dupa legenda asezarea manastirii dateaza din timpuri mai vechi, fiind la inceput o biserica din lemn si cateva chilii in care se nevoiau anumiti pustnici. Biserica din lemn este atestata si de cronicarul Paul de Alep, Sirianul, care-l insotea pe patriarhul Macarie al Antiohiei in vizita prin tara noastra.

 Pestera Polovragi

Pestera Polovragi

Cheile Oltetului de cca 2,2 km lungime, sunt continuate de o poteca pe Valea Oltetului pana la obarsie, traverseaza creasta montana Capatana – Parang si coboara apoi in Valea Latoritei si Lacul Petrimanu. Intreaga zona a Cheilor Oltetului prezinta un deosebit interes din punct de vedere floristic si peisagistic. Actiunea eroziva a Oltetului a dus la adancirea albiei si formarea unui adevarat canion. Pestera Polovragi, aflata la circa 200 m dupa intrarea in chei, la 670 m altitudine, in versantul stang al Oltetului are o lungime de cca 9 km si este electrificata pe o lungime de cca 900 m. Legenda spune ca aici isi acea locul Zamolxe, zeul dacilor.

 Pestera Muierii

Pestera Muierii

Una dintre cele mai frumoase si mai interesante pesteri din tara noastra, Pestera Muierilor din Baia de Fier, s-a format sub actiunea lenta, dar de lunga durata a apei asupra rocilor calcaroase in urma cu 123-128 milioane de ani. Din punct de vedere stiintific, pestera a fost cercetata in anii 1891-1922-1929, si in deosebi in aniii 1951-1955 sub egida Academiei Romane. Traseul de vizitare de 640 metri a fost electrificat in perioada 1957-1958 si reelectrificat intre anii 1977-1978. Pestera Muierilor prezinta o deosebita importanta speologica, arheologica, paleontologica, biologica si mineralogica. Aici sunt deosebit de clar reprezentate obiecte de bronz, unelte de silex, ceramica de tip Cotofeni si numeroase resturi de vertebrate cuaternare.

trasee turism calatorietrasee turism calatorie

In a doua zi am facut o mica drumetie spre Varful Retezat dar am fost opriti de ploaie si ceata. A treia in schimb, am mers pana in Custura Bucurei. Seara tarziu am ajuns la Timisoara.
ITINERARIU TRASEU: Cabana Pietrele – Cabana Gentiana – Saua Bucurei – Cabana Gentiana – Cabana Carnic – Sarmizegetusa – Otelu Rosu – Lugoj – Timisoara
LUNGIME APROXIMATIVA TRASEU: aprox 190 km – in 3 ore de condus

traseu muntii retezat timisoara cluj alba iulia oradea arad pestera muierii pestara polovragi manastirea dintr-un lemn manastirea hurezi
Muntii Retezat
 Muntii Retezat
In Masivul Retazat poate fi admirat primul Parc National din Romania – Parcul National Retezat. Parcul National Retezat se intinde pe 38138 ha si este alcatuit din: Rezervatia stiintifica Gemenele – zona cu protectie stricta, zone cu regim special de conservare, zonele de dezvoltare durabila (tampon) si zone cu infrastructura turistica. Din punct de vedere geologic, masivul are, in cea mai mare parte o structura cristalina, dar Retezatul Mic, aflat in sud, este alcatuit din roci sedimentare. Muntii Retezat sunt renumiti prin diversitatea floristica, adapostind in jur de 1190 specii de plante superioare din cele 3450 cunoscute in Romania. In parcul national traiesc 55 de specii de mamifere care reprezinta aproximativ 21% din mamiferele terestre ale Europei de la Atlantic la Urali. Dintre acestea, parcul national adaposteste populatii mari de ierbivore mari, precum capra neagra, cerbul carpatin, caprioara, carnivore mari: lupul, ursul brun, rasul.

 Cabana Pietrele

Cabana Pietrele

Spre Cabana Pietrele se ajunge pe drumul forestier – 6 km din Nucsoara, pana la Cabana Cascada Carnic, apoi timp de o ora pe poteca mrcata cu banda albastra. Dupa 5 km de la Carnic traseul se ramifica, in Gura Vaii Pietrele, poteca triunghi albastru spre cabana Gentiana.Complexul Pietrele(1480m) poate oferi cazare turistilor in camerele din microcabane (pret 15 lei/persoana) sau in cele din vila (35 lei/persoana). Conditiile din vila sunt foarte bune (toaleta in vila, dusuri, paturi si asternuturi curate) spre deosebire de cele din microcabane(domitor comun, toaleta afara), in orice caz, preferabil este rezervarea din timp a locurilor datorita afluxului mare de turisti romani dar si straini din perioada verii.Cabana dispune de apa de izvor, curent electric de la generator; turistii au acces la sala de mese,mancare gatita si bauturi de diferite feluri.Persoana de contact: Radoi Constantin, telefon: 0722 71 55 95. Atentie: semnalul gsm nu este mereu disponibil.

 Cabana Refugiu Gentiana

Cabana Refugiu Gentiana

A fost construita in anul 1965, o data cu micila cladiri de langa cabana Pietrele. A fost ridicata pe locul unei stane, folosita uneori de turisti ca refugiu sau loc de campare, pe Valea Pietrele, aproape de limita superioara a padurii de molid, la 1672 m altitudine, pe traseul marcat cu banda albastra ce leaga cabana Pietrele de Lacul Bucura, la aproximativ 45 de minute de mers de la Cabana Pietrele. Cabana nu ofera posibilitatea de vinde mancare turistilor mancare, ofera doar ceaiuri turistilor obositi. Nu are curent electric permanent, dispune de panouri solare. Cabana Gentiana serveste totodata si ca punct Salvamont. Pentru contact folositi numerele de telefon: 0721 05 29 20 , 0721 39 85 09 , 0722 64 89 59.

 Lacul Bucura

Lacul Bucura

Lacul Bucura este un lac situat în Parcul Naţional Retezat din Munţii Retezat. Este cel mai mare lac glaciar din România. Se află în căldarea Bucura, sub Vârful Peleaga şi Şaua Bucurei, fiind orientat în direcţia nord – sud, la altitudinea de 2040 m. Suprafata lacului este de 8,90 ha, lungimea de 550 m şi lăţimea medie de 160 m, perimetrul de circa 1390 m. Lăţimea maximă este de 225 m, iar volumul estimat este de 625.000 m³. Adâncimea maximă a apei lacului este de 15,5 m, în dreptul intrării Izvorului Pelegii în lac. Lacul este alimentat de 5 izvoare principale. Apa lacului deversează printr-un singur emisar ce o trimite spre Lacul Lia, cu un debit de aproximativ 250 l pe secundă. Populaţia piscicolă este autohtonă, în lac nefăcându-se populări artificiale. (Sursa: wikipedia)

traseu muntii retezat timisoara cluj alba iulia oradea arad

 Sarmizegetusa Ulpia Traiana

Sarmizegetusa Ulpia Traiana

Colonia Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitală a Daciei romane fondată de împăratul Traian în secolul al II-lea imediat după cucerirea Daciei de către romani este situată în comuna Sarmizegetusa. Complexul arheologic oferă vizitatorilor vestigii romane: amfiteatrul, palatul augustalilor, forul, templele unor divinităţi. Vestigiile descoperite confirmă faptul că aşezarea a continuat să existe şi după abandonarea provinciei Dacia de către romani (271/275) până în cursul secolului IV. Vizitatorii pot urmări zidurile amfiteatrului de formă eliptică, precum şi traseul canalului de scurgere din interiorul arenei. În partea de sud – vest a amfiteatrului se află un complex de sanctuare închinat diverşilor zei şi o basilică. În partea de nord a complexului arheologic, vizitatorii pot vedea fostul palat al augustalilor, forumul şi sediul procuratorului financiar. În nord – vestul coloniei Ulpia, pe partea opusă a DN 68 există un muzeu arheologic al fostei colonii în care sunt expuse obiecte aparţinând coloniei. (Sursa: Sarmizegetusa Ulpia Traiana)

trasee turism calatorietrasee turism calatorietrasee turism calatorie


Doua zile superbe de vizitat un oras la fel de minunat, iar in a sasea zi am plecat spre Cluj-Napoca, vizitand in drumul nostru orasele Arad si Oradea.
ITINERARIU TRASEU: Timisoara – Arad – Oradea – Huedin – Cluj Napoca
LUNGIME APROXIMATIVA TRASEU: aprox 340 km – in 6 ore de condus

traseu muntii retezat timisoara cluj alba iulia oradea arad

trasee turism calatorie


Dimineata am vizitat centrul Clujului, iar la pranz am plecat spre Bucuresti, oprindu-ne in orasul unirii, Alba Iulia.
ITINERARIU TRASEU: Cluj Napoca – Turda – Aiud – Alba Iulia – Sebes – Sibiu – Ramnicu Valcea – Pitesti – Bucuresti
LUNGIME APROXIMATIVA TRASEU: aprox 460 km – in 7 ore de condus

traseu muntii retezat timisoara cluj alba iulia oradea arad

 Catedrala Reintregirii Neamului din Alba Iulia

Catedrala Reintregirii Neamului din Alba Iulia

Catedrala a fost construita in stil neoromanesc cu elemente de traditie bizantina in anii 1921-1922 pentru incoronarea regelui Ferdinant I si a reginei Maria, in 22 octombrie 1922, in calitate de suverani ai Romaniei Mari. Planul este in cruce greaca cu absida, naos, pronaos si pridvor deschis. Incinta de forma dreptunghiulara are patru corpuri de cladiri pe colturi ci clopotnita masiva in partea de vest pe sub care a fost amenajata intrarea in incinta. Turla are o inaltime de 58 metrii. Pana in 1948 a indepliniti functia de episcopie a armatei romane, din 1975 a devenit sediul episcopiei, iar din octombrie 1998, sediul Arhiepiscopiei de Alba Iulia.

 Muzeul Unirii Alba Iulia

Muzeul Unirii Alba Iulia

Muzeul National al Unirii din Alba Iulia se numara printre cele mai importante institutii muzeale din Romania, atat din punctul de vedere al patrimoniului sau, cat si al prestigiului stiintific. Colectia a sporit prin activitatea remarcabila a primului director, Adalbert Cserni, care pana la moartea sa in 1916, a efectuat ample cercetari arheologice in diverse puncte ale orasului, editand totodata primele 18 fascicule din publicatia muzeului. Dupa Unirea Transilvaniei cu Romania din 1918, muzeul a beneficiat de sprijinul societatii “Astra”, fiind mutat in aripa nord-estica a complexului Catedralei Ortodoxe si inaugurat la 20 mai 1929 sub numele deMuzeul Unirii, colectia sporind cu numeroase piese legate de revolutia din 1848 dar mai ales de actul Marii Uniri. Muzeul cuprinde urmatoarele sectii: istorie: preistorie, civilizatie dacica, romana, medievala, moderna, lapidaru, Sala Unirii, arheologie, etnografie. (Sursa: Muzeul Judetean Alba)

Surse: Revista Muntii Carpati nr 24/2000, Revista Muntii Carpati nr 25/2000, wikipedia – lacul Bucura, Sarmizegetusa Ulpia Traiana, Muzeul Judetean Alba

4 Responses

  1. foarte frumoase aceste locuri…dar sunt foarte multe locuri demne de vizitat in romania. pacat ca noi nu stim cum sa ne promovam turismul

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.