Manastirile din Nordul Moldovei, Bucovina, Maramures si Cimitirul vesel de la Sapanta

Stiu pe cineva pe care prietenii il cred ciudat si traditionalist, care spune ca va iesi din tara numai dupa ce-si va cunoaste tara si va fi vazut tot ce e de vazut. Bineinteles ca nu s-a tinut pana la urma de cuvant. Nu i-au scapat insa manastirile din nordul Moldovei care si-au facut un nume printre obiectivele turistice din Romania. Nu trebuie sa fii habotnic de religios ca sa apreciezi micile si marile edificii. Ai putea sa-ti propui o calatorie cu nuanta initiatica si sa admiri aceste manastiri din toate unghiurile dorite. Pana la urma sunt creatii de geniu ale romanului, dovezi arhitecturale cu greutate istorica.

manastiri moldova bucovina maramures sapanta

ITINERARIU TRASEU: Bucuresti – Urziceni – Buzau – Adjud – Bacau – Piatra Neamt – Manastirea VaratecManastirea AgapiaHumulestiManastirea NeamtManastirea SecuManastirea Sihastria – Gura Humorului – Manastirea VoronetManastirea Humor – Suceava – Manastirea Arbore – Radauti – Manastirea Putna – Radauti – Manastirea SucevitaManastirea Moldovita – Campulung Moldovenesc – Pasul Prislop – Borsa – Viseul de Sus – Sighetul Marmatiei – Cimitirul vesel Sapanta – Borsa – Campulung Moldovenes – Gura Humorului – Roman – Bacau – Adjud – Buzau – Urziceni – Bucuresti

LUNGIME APROXIMATIVA TRASEU: peste 1600 km

OBIECTIVE TURISTICE VIZITATE:

Manastirea Varatec, Manastirea Agapia, Casa memoriala Ion Creanga Humulesti, Manastirea Neamt, Manastirea Secu, Manastirea Sihastria, Manastirea Voronet, Manastirea Humor, Muzeul Satului Bucuvinean, Cetatea de Scaun a Sucevei, Manastirea Arbore, Manastirea Putna, Manastirea Sucevita, Manastirea Moldovita, Pasul Prislop, Cimitirul vesel Sapanta.

trasee turism calatorie 1

ITINERARIU TRASEU: Bucuresti – Urziceni – Buzau – Adjud – Bacau – Piatra Neamt
LUNGIME APROXIMATIVA TRASEU: aprox 350 km – in 6 ore 15 min de condus
manastiri moldova bucovina maramures sapanta

Am plecat din Bucuresti in jurul orei 8 si am ajuns la Piatra Neamt in jurul orei 14. Dupa amiaza ne-am petrecut-o vizitand Curtea si biserica domneasca si centrul orasului, iar apoi am urcat cu telegondola pe Muntele Cozla.

Curtea si biserica domneasca Pisania Piatra Neamt Centru Parc

trasee turism calatorie 2
ITINERARIU TRASEU: Piatra Neamt – Manastirea Varatec – Manastirea Agapia – Humulesti – Manastirea Neamt – Manastirea Secu – Manastirea Sihastria – Gura Humorului – Manastirea Voronet – Manastirea Humor – Suceava
LUNGIME APROXIMATIVA TRASEU: aprox 210 km – in 4 ore de condus
manastiri moldova bucovina maramures sapanta
Am parasit Piatra Neamt foarte placut impresionati si ne-am urmat drumul spre Manastirea Varatec, Agapia, Neamt si Secu. In jurul orei 15 am ajuns in Gura Humorului pentru a vizita Manstirea Humor si Manastirea Voronet. Cazare am gasit foarte usor in Suceava.

Manastirea Varatec

Aflata la 12 km de Targu Neamt si la 40 km de Piatra-Neamt, constructia actuala a fost inceputa la 1785 sub hramul Adormirea Maicii Domunului.

Manastirea Varatec

Arhitectura imbina elementele traditionale ale stilului moldovenesc cu unele elemente arhitecturale patrunse in Moldova la sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul celui de-al XIX-lea. Biserica este in forma de nava, cu doua turle cilindrice al caror acoperis are forma de clopot, ce constituie particularitatea acesteia.

Manastirea Agapia


A fost ctitorita de Petru Rares si de sotia sa, intre anii 1527-1538 sau 1541-1546.
A suferit numeroase atacuri si jafuri, fiind refacuta radical in anii 1858-1862. Este perioada in care interiorul bisericii a fost pictat de Nicolae Grigorescu pe cand avea doar 18 ani. Pictorul a folosit modele vii alese cu grija pentru a realiza portretele sale si s-a inspirat pentru compozitii din marii mesteri ai Renasterii (de exemplu sculptura lui Donatello din Florenta). Ca alt element interesant, trebuie spus ca pentru realizarea prorocului Daniel, din stanga registrului de sus al tampei, si-a facut autoportretul.

Casa memoriala Ion Creanga Humulesti


In afara de valoarea sa de muzeu (deschis in 1960), casa este un tipic monument de arhitectura populara, construita din barne groase lutuite, are o prispa ingusta de lut si un acoperis larg de dranita, datand din 1830. Constructia a fost restaurata in 1937 prin grija lui Nicolae Iorga.

Casa memoriala Ion Creanga Humulesti

Casa memoriala Ion Creanga Humulesti

Interiorul este compus din doua incaperi: tinda, in care era odinioara gura cuptorului, si o odaie mare, dar joasa, cu trei ferestruici pe latura de rasarit si de miazazi. Interiorul mai cuprinde laita, de jur imprejurul camerei, acoperita cu laicere, culmea cu cateva straie, opaitul, furca si roata de tors, vartelnita si o masa.

Manastirea Neamt


Manastirea Neamt
Situata in comuna Vanatori-Neamt este ctitorie a lui Petru I Musat (secolul al XIV-lea), manastirea Neamt participa la multe evenimente din istoria tarii.
Somptuoasa, cu delicate efecte de culoare, strict arhitectonica, ramane o dovada de maturizare a stilului arhitectonic moldovenesc, inchegat in timpul lui Stefan cel Mare. Fatadele bisericii sunt acoperite cu decorul caracteristic ctitoriilor acestui voievod: ferestre gotice, frize de discuri smaltuite, colorate in verde, galben, brun.

Manastirea Secu


La aproximativ 22 km de orasul Targu Neamt, pe valea paraului Secu (DC 160), ce se deschide in stanga soselei care duce spre Pipirig si Poiana Largului peste Muntele Petru Voda, se pastreaza acest vestigiu al vietii spirituale romanesti. Are aspectul unei impresionante fortarete, fiind inconjurata de ziduri impunatoare ce se imbina la colturile incintei cu puternice turnuri de aparare.

Manastirea Sihastria


Urcand pe valea tot mai ingusta a paraului Secu, se ajunge la Manastirea Sihastria (16 Km de Targu Neamt si 63 Km de Piatra-Neamt). Sapte monahi ai Manastirii Neamt ar fi intemeiat aici o mica sihastrie, in jurul anului 1640. Prin lucrarile din 1824-1825, realizate prin grija Mitropolitului Veniamin Costache si a staretului Dometian al manastirilor Neamt si Secu, s-au ridicat actuala biserica de piatra, corpul de chilii de pe latura sudica, turnul portii si turnul-clopotnita.

Manastirea si Schitul Sihastria

Manastirea Voronet

Manastirea Voronet

Este situata in satul cu acelasi nume, la 36 km de Suceava si la 4 km de centrul orasului Gura Humorului. Ea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Stefan cel Mare. Biserica a fost ridicata in anul 1488 in numai patru luni si jumatate ceea ce constituie un record pentru acea vreme. Culoarea predominanta a bisericii este albastrul, nuanta ce e reperata de ceva timp cu numele manastirii. Pe fatada de sud sunt reprezentate scene din viata Sfantului Nicolae, a Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, iar in stanga usii – Sf. Daniil Sihastru.

Manastirea Voronet

Manastirea Humor


Monument inscris pe lista patrimoniului cultural mondial Unesco, se afla in judetul Suceava, in comuna si satul cu acelasi nume, datata intre secolele XVI – XVIII. Inscriindu-se in tendintele cromatice specifice regiunii, predomina nuantele de rosu. Din punct de vedere arhitectural cateva particularitati se impun: pridvorul deschis cu cele 4 arcade in arc frint si lipsa turlei. Din cauza intemperiilor, peretele nordic se resimte cel mai mult. In schimb, peretele sudic, absidele laterale si peretele vestic, ofera ochiului o sublima orchestratie de culori.

trasee turism calatorie 3
ITINERARIU TRASEU: Suceava – Manastirea Arbore – Radauti – Manastirea Putna – Radauti – Manastirea Sucevita – Manastirea Moldovita – Campulung Moldovenesc – Pasul Prislop – Borsa
LUNGIME APROXIMATIVA TRASEU: aprox 275 km – in 4 ore 30 min de condus
manastiri moldova bucovina maramures sapanta

Muzeul Satului Bucuvinean

MUZEUL SATULUI BUCOVINEAN SUCEAVA
Organizat in apropierea Cetatii de Scaun a Sucevei, Muzeul Satului Bucovinean pune in valoare patrimoniul cultural-arhitectonic de factura populara din Tara de Sus. Cel mai tanar dintre muzeele in aer liber ale Romaniei s-a infiripat in deceniul al VIII-lea al secolului. Conceputa ca un sat traditional bucovinean, expozitia in aer liber cuprinde 80 monumente de arhitectura populara: biserica, scoala, gospodarii taranesti, ateliere mestesugaresti, instalatii tehnice, crasma.

Cetatea de Scaun a Sucevei


Prima aparitie documentara dateaza din anul 1388. Este constatata in timpul domniei lui Petru Musat, cel care stabileste capitala Moldovei la Suceava. Face parte din sistemul de fortificatii construit in Moldova la sfarsitul secolului al XlV-lea, in momentul aparitiei pericolului otoman, cuprindea, in scopuri de aparare, intarituri de pamant si lemn, dispuse in jurul unor asezari, puncte fortificate aflate in centrul unor localitati sau pe principalele artere de legatura dintre acestea (fortificatii ale curtilor domnesti si manastiresti, precum si cetati de importanta strategica, situate fie la hotare, pe linia Nistrului, fie in interior in zona apropiata, subcarpatica).

Manastirea Arbore


Inscrisa pe lista patrimoniului cultural mondial Unesco, cu hramul Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, a fost ctitorita in anul 1503 de Hatmanul Luca Arbore, pe malul raului Solca din Bucovina. In constructia ei se observa unele inovatii arhitectonice si un echilibru deosebit al proportiilor. Este construita din caramida si piatra extrasa de la carierele din zona. Are un plan dreptunghiular la exterior, fara turla fapt ce demonstreaza ca este o ctitorie boiereasca.

Manastirea Arbore

Manastirea Arbore

Manastirea Putna


Cea mai veche asezare manastireasca din Bucovina, terminata in 1469, numita si « Ierusalim al neamului romanesc » adaposteste mormantul lui Stefan cel Mare. Este construita in stil moldovenesc, are elemente gotice adaptate la formele, repectiv necesitatile traditiei bizantine si pastreaza spatiile arhitecturale ortodoxe consacrate: pridvor, pronaos, camera mormintelor, naos si pronaos. Manastirea Putna a facut fata incendiilor din 1484, 1536 si 1691, ultimul provocat de invadatori.

Manastirea Putna

Manastirea Putna

Manastirea Sucevita


Biserica Manastirii Sucevita cu hramul “Invierea Domnului” a fost ctitorita inainte de anul 1581 de catre Teodosie Barbovschi, de catre fratii Movila, boieri bogati si influenti si una din fiicele lui Petru Rares. Biserica se incadreaza in categoria edificiilor de cult de plan tricon, in forma de cruce, cu abside circulare, si prezinta compartimentarea caracteristica unei necropole familiale: altar, naos, gropnita, surmontata de tainita, pronaos, pridvor inchis, la care se adauga la extremitatea vestica a laturilor de nord si sud, cate un pridvor deschis, rectangular – influenta a arhitecturii din Muntenia.

Manastirea Sucevita

Manastirea Sucevita

Muzeul Manastirii Sucevita poseda o bogata colectie de icoane, obiecte de cult, carti bisericesti, precum si vestitele acoperaminte de mormant cu portretele lui Ierimia (1606) si Simion Movila (1609).

Manastirea Moldovita


Este una dintre cele mai vechi asezari monahale. Constructia ctitorita de Alexandru cel Bun sub hramul Buna Vestire s-a daramat, iar domnitorul Petru Rares a reluat-o in anul 1532 sub acelasi hram, dar nu si in acelasi loc. Restaurarile din cursul anilor 1854-1960 au contribuit la redarea formei originale. Intrarea in pronaos se face printr-un portal sculptat in piatra in stil gotic, cu o usa din lemn de stejar imbracata in fier. Pronaosul dreptunghiular este luminat de patru ferestre cu ancadramente gotice, iar bolta are forma de stea. Turla in forma octogonala se inalta pe doua baze; fatada turlei este inconjurata de firide si ocnite.

Manastirea Moldovita

Pasul Prislop

Pasul Prislop


Situat la altitudinea de 1413 m, este cea mai inalta trecatoare din Romania care leaga Maramuresul cu Moldova avand lungimea de 50 km, si o latime ce variaza intre 30 – 40 km, partea de nord este abrupta, trecatoarea continuandu-se spre sud cu o panta domoala.

trasee turism calatorie 4
ITINERARIU TRASEU: Borsa – Viseul de Sus – Sighetul Marmatiei – Cimitirul vesel Sapanta – Borsa – Campulung Moldovenes – Gura Humorului – Roman – Bacau – Adjud – Buzau – Urziceni – Bucuresti
LUNGIME APROXIMATIVA TRASEU: aprox 740 km – in 12 ore 30 min de condus (Nu recomandam parcurgerea unei distanta atat de lungi intr-o singura zi. In cazul nostru am plecat foarte devreme dimineata, iar la intoarcere am fost foarte atenti pentru ca am ajuns oricum, noaptea.)
manastiri moldova bucovina maramures sapanta

Cimitirul vesel Sapanta


Cimitirul isi are originea in cateva cruci sculptate de Stan Ioan Patras in 1935. Din 1960 incoace, intreg cimitirul a fost populat cu circa 800 astfel de cruci viu colorate, sculptate in lemn de stejar, devenind un muzeu in aer liber de natura unica si o atractie turistica. Uneori, cultura aparte a acestui cimitir a fost legata de cultura dacilor, a caror filosofie era bazata pe nemurire si pe consideratia ca moartea era un motiv de bucurie, persoana respectiva ajungand intr-o alta viata, mai buna. Pe unele cruci exista chiar versuri in care sunt amintite persoanele respective, deseori cu nuante umoristice.

Cimititul Vesel de la Sapanta

Cimititul Vesel de la Sapanta

Cimititul Vesel de la Sapanta

4 Responses

  1. Pingback : Liviu Hariton » Gata concediul – II

  2. Pingback : Trasee de calatorie si turism in Romania » Blog Archive » O VIZITA LA ANSAMBLUL ARHITECTURAL DE LA BREBU, MUZEUL BOGDAN PETRICEICU HASDEU, MUZEUL MEMORIAL NICOLAE GRIGORESCU SI MUZEUL CINEGETIC POSADA

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.